Barackas Obama Kenijai negaili pagyrų

„Nuostabu vėl grįžti š Keniją“, – pasakė B.Obama.

JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
JAV prezidentas B.Obama lankosi Kenijoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 25, 2015, 1:18 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 2:47 AM

„Aš norėjau čia apsilankyti, nes Afrika juda į priekį, Afrika yra vienas sparčiausiai besivystančių regionų pasaulyje“, – sakė B.Obama.

„Žmonės traukiami iš skurdo, pajamos auga, vidurinė klasė auga, jauni žmonės, kaip jūs, pajungia technologijas, kad Afrikoje pasikeistų verslumo pobūdis“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Kalbėdamas JAV paremtoje verslumo konferencijoje Nairobyje, jis sakė, kad norint kurti sėkmingą verslą, vyriausybės turi sukurti skaidrumą, įstatymo viršenybę ir kovos su korupcija aplinką.

B.Obama dar pažymėjo, kad Afrikos moterys ir tam tikros bendruomenės istoriškai būdavo ignoruojamos verslo srityje, ir tai sudaro kliūtis. Pasak jo moterys yra „energingos verslininkės“.

JAV ambasada perspėjo, kad ši konferencija gali tapti „taikiniu teroristams“, bet prezidentas Uhuru Kenyatta pabrėžė, jog šis renginys rodo kitą Afrikos pusę, negu ją dažnai vaizduoja žiniasklaida.

„Pasakojimai apie Afrikos neviltį yra neteisingi, ir niekad jie nebuvo teisingi“, – sakė U.Kenyatta.

„Tegu jie sužino, kad Afrika yra atvira ir pasirengusi verslui“, – pridūrė jis.

Lankydamasis Kenijoje B.Obama sako didžiuojąsis savo vizitu, kuris turi ir asmeniškumo bruožų. Tai esą susiję su tuo, kad jis vadinamas Baracku Husseinu Obama, taip užsimindamas apie savo kilmę iš Kenijos.

B.Obama į Keniją atvyko penktadienį vakare. U.Kenyatta pasveikino jį, išlipantį iš prezidentinio lėktuvo „Air Force One“.

„Nuostabu vėl grįžti š Keniją“, – pasakė B.Obama.

„Aš didžiuojuosi tuo, kad esu pirmas Keniją aplankantis JAV prezidentas“, – pažymėjo jis.

B.Obamos ryšys su savo artimaisiais Kenijoje yra per jo tėvą Baracką vyresnįjį, pypkę rūkantį ekonomistą, kurio, kaip pats B.Obama sako, „niekad tikrai“ nepažinęs. Tėvas paliko šeimą, kai B.Obama buvo vos dvejų metų, o 1982 metais žuvo per automobilio katastrofą būdamas 46-erių.

Oro erdvė virš Nairobio ir kai kurios sostinės teritorijos bus uždarytos prieš prezidentui atvykstant penktadienio vakarą iki jo išvykimo vėlai sekmadienį, kai B.Obama išskris į kaimyninę Etiopiją ir aplankys Afrikos Sąjungos būstinę.

Didžiausią grėsmę saugumui kelia Somalyje veikiančio islamistų judėjimo „al Shebab“ kovotojai, įvykdę Kenijoje nemažai išpuolių, žudynių ir sprogdinimų; vienas tokių išpuolių buvo šiemet balandį Garisos universitete, kur žuvo 147 studentai.

B.Obama sakė matąs didelių pokyčių sparčiai augančioje Kenijos sostinėje Nairobyje nuo ankstesnio apsilankymo maždaug prieš dešimtmetį ir pažymėjo kad ji atrodo „gerokai kitokia“ ir pagyrė „neįtikėtiną pažangą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.