B. Obama pažėrė kritikos Kenijai ir išvyko į Etiopiją

JAV prezidentas Barackas Obama, su istoriniu vizitu lankydamasis

B.Obama aplankė šalį, kurioje gimė jo tėvas.<br>AP nuotr.
B.Obama aplankė šalį, kurioje gimė jo tėvas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2015, 9:16 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 11:39 PM

Bendroje spaudos konferencijoje po derybų su Kenijos prezidentu Uhuru Kenyatta B.Obama taip pat griežtai kalbėjo apie korupciją Kenijoje, pilietinį karą Pietų Sudane, prieštaringai vertinamus rinkimus Burundyje ir kovą su Somalio „al Shebab“ – „Al Qaeda“ padaliniu.

B.Obama į Keniją atvyko penktadienį; tai jo pirmas prezidentinis vizitas į šalį, kurioje yra gimęs jo tėvas. Tai taip pat yra apskritai pirmas pareigas einančio JAV prezidento vizitas šioje Rytų Afrikos valstybėje.

„Dėl to buvau nuoseklus visoje Afrikoje. Kai pradedi elgtis su žmonėmis kitaip, todėl, kad jie yra kitokie, tai yra kelias, kuriuo (einant) laisvės pradeda irti. Ir dedasi blogi dalykai“, – sakė B.Obama, po susitikimo su Kenijos lyderiu atsakydamas į klausimą apie gėjų teises.

„Kaip afroamerikietis Jungtinėse Valstijose aš skaudžiai žinau, kas nutinka, kai su žmonėmis pagal įstatymą elgiamasi kitaip“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje, atvirai nesutikdamas su U.Kenyatta. JAV prezidentas sakė, kad sąvoka „įstatymus gerbiantis pilietis ... bus traktuojama skirtingai arba (ja bus) piktnaudžiaujama dėl to, kad tie, kuriuos jie myli, yra bloga, taškas“. Homofobija Afrikoje didėja, o U.Kenyatta pakartojo nuomonę, kad gėjų teisės „nėra problema“.

„Yra dalykų, kurie, turime pripažinti, mums nėra bendri. Mums labai sunku primesti žmonėms tai, ko jie patys nepriima. Štai kodėl sakau, kad Kenijos žmonėms šiandien gėjų teisių klausimas iš tikrųjų nėra problema“, – sakė U.Kenyatta.

B.Obamos vizitas į Keniją buvo atidėtas, kai U.Kenyatta buvo apkaltintas nusikaltimais žmoniškumui už savo vaidmenį per smurtą po rinkimų prieš septynerius metus.

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) tą bylą vėliau nutraukė dėl įrodymų trūkumo, kaltindamas Keniją liudininkų papirkinėjimu ar bauginimu.

Viceprezidentas Williamas Ruto, kurio bylą TBT tęsia, taip pat yra homofobas ir anksčiau yra pavadinęs gėjus „purvinais“.

Vis dėlto B.Obama atvykęs į Valstybės rūmus paspaudė jam ranką. B.Obama taip pat turėjo griežtų žodžių Kenijai dėl pilietinių teisių ir korupcijos.

Išsikerojusį kyšininkavimą jis pavadino „didžiausia kliūtimi Kenijai augti dar greičiau“ ir sakė, kad žmones „nuolat sekina korupcija aukštu lygmeniu ir žemu lygmeniu“.

Pasak B.Obamos, reikia „matomų baudžiamųjų persekiojimų“, kurie pademonstruotų piliečiams, kad imamasi veiksmų.

Abu lyderiai taip pat pažadėjo labiau bendradarbiauti kovojant su Somalio grupuote „al Shebab“, kuri taip pat buvo svarbus saugumo klausimas, įtrauktas į vizito darbotvarkę.

Nairobyje vyko didžiulės saugumo operacijos, kuriose dalyvavo mažiausiai 10 tūkst. policijos pareigūnų, kai kurios nuo eismo dūstančios sostinės dalys buvo uždarytos iki vėlai sekmadienį numatomo B.Obamos išvykimo į kaimyninę Etiopiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?