Sirijos prezidentas pripažįsta: jo armijos gretos mažėja

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas sekmadienį sakydamas vieną retų viešų

B. al Assadas retai sako viešą kalbą.<br>AP nuotr.
B. al Assadas retai sako viešą kalbą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 26, 2015, 1:30 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 10:53 PM

Sakydamas kalbą Damaske B.al Assadas taip pat kalbėjo, kad bet koks „dialogas, nepagrįstas kova su terorizmu, būtų beprasmis“.

Sirijos armijoje vienu metu buvo maždaug 300 tūkst. narių, bet dėl mirčių, perbėgimų ir vengimo tarnauti dabar ji yra maždaug perpus mažesnė ir šį faktą B.al Assadas sekmadienį pripažino viešai.

Armijai „trūksta žmogiškųjų išteklių“, sakė jis, kreipdamasis į ekonominių organizacijų atstovus. Jo kalbą tiesiogiai transliavo Sirijos valstybinė televizija.

„Bet tai nereiškia, kad galime kalbėti apie kolapsą, – tvirtino jis. – Mes priešinsimės. Ginkluotosios pajėgos yra pajėgios ginti tėvynę.“

B.al Assadas, tarp kurio priešininkų yra džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), su „Al Qaeda“ susiję kovotojai ir kitos sukilėlių grupės, taip pat paminėjo armijos atsitraukimus iš kai kurių šalies dalių.

Pastaraisiais mėnesiais vyriausybinės pajėgos buvo išstumtos iš beveik visos šalies šiaurės vakaruose esančios Idlibo provincijos, be to, prarado senovinį Palmyros miestą.

„Buvo rajonų, kur mes norėjome pademonstruoti savo įsipareigojimą, – sakė prezidentas. – Bet armija negali būti kiekvienoje teritorijos dalyje. Kai kuriuose rajonuose gyventojai paėmė ginklus kartu su armija ir tai turėjo lemiamą poveikį kovai.“

Daugiau kaip 230 tūkst. žmonių jau žuvo Sirijoje nuo konflikto pradžios 2011 metų kovą. Konfliktas prasidėjo antivyriausybiniais protestais, o po griežtų režimo priemonių virto pilietiniu karu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.