Prie Švedijos krantų rastas nuskendęs Rusijos laivas

Švedijos žiniasklaida praneša, kad praėjusią savaitę prie Švedijos krantų buvo aptiktas nuskendęs nedidelis povandeninis laivas, kuris gali priklausyti Rusijai.

Praėjusių metų rugsėjį prie Švedijos krantų buvo pastebėtas povandeninis laivas, kurio surasti taip ir nepavyko.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Praėjusių metų rugsėjį prie Švedijos krantų buvo pastebėtas povandeninis laivas, kurio surasti taip ir nepavyko.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 27, 2015, 11:09 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 3:37 PM

Kol kas nepranešama, kurioje tiksliai vietoje laivas aptiktas, tačiau spėjama, kad jis nuskendo apie 1,5 mylios nuo Švedijos krantų.

Nors laivas aptiktas dar praėjusią savaitę, apie tai žiniasklaida sužinojo tik pirmadienį.

Laivas nedidelis – apie 18 metrų ilgio ir 3 metrų pločio. Jame gali tilpti nuo trijų iki šešių asmenų.

Kadangi nuskendusio laivo liukai neatidaryti, specialistai spėja, kad jame gali būti žuvusių žmonių.

Švedijos pareigūnai įtaria, kad laivas buvo išbandomas, tačiau misija nebuvo sėkminga.

Praėjusių metų rugsėjį Švedija intensyviai ieškojo Rusijos povandeninio laivo, kuris buvo pastebėtas prie Stokholmo archipelago. Nors paieškos buvo labai intensyvios – karinė operacija buvo didžiausia nuo Šaltojo karo laikų, rezultatų jos nedavė.

Kai vyko paieškos, Rusija neigė, kad koks nors jos laivas būtų toje akvatorijoje, ir nurodė, jog tai galėjo būti olandų povandeninis laivas, dalyvavęs bendrose su Švedijos laivynu pratybose.

Video žiūrėkite čia.

Rusai teigia, kad laivas paskendo labai seniai

„Nėra aišku, kokio amžiaus yra povandeninis laivas ir kiek tiksliai jis prabuvo po vandeniu. Tačiau užrašas kirilica rodo, kad jis yra Rusijos“, – teigė laivą aptikę Švedijos tarnybos.

Antradienį Rusijos žiniasklaida tai patvirtino ir paskelbė, kad objektas, narų aptiktas prie Švedijos krantų, yra Rusijos povandeninis laivas „Som“, dingęs Pirmojo pasaulinio karo metais.

„Lenta.ru“ duomenimis, faktą patvirtina ir nufotografuota laivo pavadinimo dalis.

Vienoje nuotraukų matyti kietinimo ženklas, vartotas ikirevoliucinėje rusų kalbos rašyboje žodžių pabaigoje po priebalsių.

1916 metų gegužės 10 d. Rusijos povandeninis laivas „Som“ nuskendo susidūręs su Švedijos garlaiviu „Ingermanland“. Niekam iš jo įgulos narių – dviejų karininkų ir 16 jūreivių – nepavyko išsigelbėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.