Indijos vandenyne rasta lėktuvo nuolauža užminė mįslę

Ragina nedaryti skubotų išvadų

Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nuolauža atsidūrė tyrėjų rankose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

AFP, TASS, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2015, 9:13 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 6:32 PM

Malaizijos premjeras Najibas Razakas ketvirtadienį sakė, kad Prancūzijai priklausančioje Reunjono saloje rastos nuolaužos bus išsiųstos tyrimams į Tulūzą Prancūzijoje.

„Anksčiau jau būta daugybė klaidingų pranešimų, bet savo mylimų artimųjų netekusių ir patyrusių tokią širdį gniaužiančią nežinomybę giminių labui aš meldžiuosi, kad sužinotume tiesą, kad jie galėtų nusiraminti“, – parašė N.Razakas savo tinklaraštyje.

Jis pažadėjo bet kokią gautą naują informaciją skelbti viešai.

Ragina nedaryti skubotų išvadų

Į prancūzų Reunjono salos pakrantę išplauta paslaptinga orlaivio nuolauža iš karto pakurstė spėliones, jog tai gali būti dingusio orlaivio dalis.

„Visas aptiktas nuolaužas būtina nuodugniai patikrinti, kad galėtume patvirtinti, ar jos yra reisu MH370 skridusio lėktuvo“, – sakė susisiekimo ministras Liow Tiong Lai žurnalistams Niujorke.

„Todėl išsiuntėme ekspertų grupę atlikti tyrimo ir tikimės, kad galėsime identifikuoti nuolaužas kiek įmanoma greičiau“, – pridūrė ministras po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos debatų apie kitą Malaizijos lėktuvą, kuris buvo numuštas virš Ukrainos.

Bendrovės atstovai taip pat prašo nedaryti skubotų išvadų dėl Prancūzijos Rejunjono saloje Indijos vandenyne rastos nuolaužos, kuri gali būti dingusio lėktuvo „Boeing 777“ sparno fragmentas.

Tai sakoma ketvirtadienį išplatintame kompanijos pareiškime.

„Bendrovė kartu su profilinėmis žinybomis tikrina informaciją“, – pažymima dokumente. „Dabar dar būtų pernelyg anksti teigti, kam priklauso sparno dalis“, – pridūrė kompanijos atstovai.

Dviejų metrų ilgio nuolaužą, kuri gali būti lėktuvo sparno dalis, aptiko paplūdimį tvarkę žmonės. Prancūzijos oro transporto pareigūnai pradėjo tyrimą, siekdami išsiaiškinti, kokia tai nuolauža.

JAV: „Tai dingusio lėktuvo nuolauža“

Tyrėjai įsitikinę, kad Indijos vandenyne rasta nuolauža yra lėktuvo sparno dalis, būdinga tik laineriui „Boeing 777“ – to paties modelio orlaiviui, kaip ir praeitais metais dingęs oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvas, trečiadienį nurodė vienas JAV pareigūnas.

Skrydžių saugumo tyrėjai, tarp jų vienas bendrovės „Boeing“ atstovas, atpažino tą detalę, rastą netoli Prancūzijai priklausančios Reunjono salos Indijos vandenyno Vakaruose. Nustatyta, kad tai „Boeing 777“ flaperonas – horizontalioji valdymo plokštuma, esanti sparno užpakalinėje dalyje, sakė JAV pareigūnas.

Jeigu bus patvirtinta, kad rasta būtent ta detalė, ir žinant, kad nėra jokio kito dingusio „Boeing 777“, būtų beveik neabejotinai patvirtinta, kad ta nuolauža yra pernai kovo 8-ąją dingusio MH370 reiso lėktuvo dalis.

Tokiu atveju taip pat būtų patvirtinta pagrindinė teorija, pagrįsta iš palydovų gautais duomenimis, kad lėktuvas pasuko į pietus, Indijos vandenyno link, kai dingo iš radarų ekranų.

Tuo pačiu būtų paneigtos kitos teorijos, kad užgrobtas laineris skrido į šiaurę arba kur nors nusileido. Rastoji nuolauža tyrėjams gali suteikti užuominų, kaip sudužo lėktuvas.

Kol kas neaišku, ar ji padės paieškų komandoms tiksliai nustatyti lainerio sudužimo vietą, nes nuo lainerio dingimo praėjo daug laiko, o tą nuolaužą galėjo nešioti įvairiomis kryptimis tekančios srovės Indijos vandenyno pietuose.

Jeigu ta nuolauža tikrai priklauso MH370 laineriui, ji bus pirmasis aptiktas to dingusio orlaivio pėdsakas. Didžiulio masto tarptautinės paieškos Indijos vandenyno pietuose, Pietų Kinijos jūroje ir Tailando įlankoje iki šiol nedavė jokių rezultatų.

Dingo praėjusių metų kovą

Reisu MH370 skridęs orlaivis paslaptingai dingo pernai kovą. Laineris, skraidinęs 239 žmones, daugiausia Kinijos piliečius, dingo pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną.

Iki šiol neaptikta jokių lėktuvo pėdsakų.

Malaizijos valdžia sausį paskelbė, kad visi orlaiviu skridę žmonės laikomi žuvusiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.