JT Saugumo Taryboje bus karšta: laukiama Rusijos veto dėl MH17

Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje bus svarstoma rezoliucija, kuri įpareigoja įsteigti tarptautinį tribunolą, kuriam būtų patikėta persekioti asmenis, atsakingus už pernai Ukrainoje įvykusią oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo katastrofą.

V.Čiurkinas išsidavė, kad iš Maskvos konkrečių nurodymų dėl balsavimo nėra gavęs, tačiau ketina rezoliucijos nepalaikyti.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
V.Čiurkinas išsidavė, kad iš Maskvos konkrečių nurodymų dėl balsavimo nėra gavęs, tačiau ketina rezoliucijos nepalaikyti.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AP, „Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2015, 3:03 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:21 PM

Pagal šią rezoliuciją visos šalys turėtų bendradarbiauti su specialiai įkurtu tribunolu arba susilauks sankcijų.

Jau dabar tikimasi, kad posėdyje liesis emocijos, o Rusija, kaip manoma, turėtų blokuoti šią rezoliuciją.

„Tai nėra tinkamas Saugumo Tarybos žingsnis, kadangi tai negrasina tarptautinei taikai ir saugumui“, – penktadienį pasiūlymą kritikavo Rusijos ambasadorius Jungtinėms Tautoms Vitalijus Čiurkinas.

Vietoj tribunolo įkūrimo Rusija siūlo sulaukti dabar vykstančio katastrofos tyrimo išvadų, kurios yra numatytos spalį.

V.Čiurkinas išsidavė, kad iš Maskvos konkrečių nurodymų dėl balsavimo nėra gavęs.

„Tačiau jaučiu, kad nepasieksime rezultato, kuris patenkintų tarybą. Mes prieštaraujame pasiūlymui“, – pabrėžė ambasadorius. Nyderlandų, Australijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai trečiadienio popietę prasidėsiančiame posėdyje dėstys savo argumentus dėl būtinybės užtikrinti teisingumą po tragedijos, nusinešusios visų 298 žmonių, buvusių reiso MH17 lėktuve, gyvybes.

Šios šalys priklauso penkių valstybių grupei, tiriančiai incidentą, per buvo numuštas tas laineris.

Ukraina ir Vakarų šalys įtaria, kad Malaizijos lėktuvui smogė, raketa „žemė-oras“, paleista Rusijos karių arba Maskvos palaikomų separatistų Rytų Ukrainoje. Rusija tai kategoriškai neigia.

Praėjusį trečiadienį Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė kitą rezoliuciją, įpareigojančią kaltininkus atsakyti už savo veiksmus, o visas šalis pilnai bendradarbiauti dėl šios atsakomybės įteisinimo.

Maskva sakė nepritarianti siūlomai rezoliucijai ir pateikė kitokią dokumento versiją, kuriame reikalaujama įvykdyti teisingumą tos tragedijos kaltininkams, bet nesiūloma įkurti tribunolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.