Per gėjų paradą Izraelyje užpuolikas švaistėsi peiliu

Izraelio problema – ne tik Gazos Ruožą valdantys ir nuolat žydų valstybei grasinantys „Hamas“ teroristai. Vis didesnį galvos skausmą kelia ir ultraortodoksai – vienas jų užpuolė gėjų parado dalyvius.

Policija greitai sulaikė Y.Schlisselį, bet šis radikalas prieš tai spėjo sužeisti 6 žmones.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Policija greitai sulaikė Y.Schlisselį, bet šis radikalas prieš tai spėjo sužeisti 6 žmones.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-08-01 11:48, atnaujinta 2017-10-21 09:46

Apie išpuolį pranešta Jeruzalės centre, kur ketvirtadienio vakarą vyko triukšmingas gėjų paradas.

Per kasmetes eitynes Jeruzalėje sutelkiama šimtai policininkų – miestas yra itin konservatyvus, o paradą smerkia ir gausiai čia gyvenantys palestiniečiai, ir žydų ultraortodoksai, rašo „Lietuvos rytas“.

Bet net sustiprinta apsauga nepadėjo išvengti kruvino išpuolio. Iš prekybos centro, kur buvo pasislėpęs, staiga iššoko peiliu apsiginklavęs vyras ir puolė badyti žmonių – parado dalyvių.

Nors pareigūnai užpuoliką greitai pamatė, jis spėjo sužeisti šešis žmones, vieną jų – sunkiai. Moteriai peiliu smogta į nugarą, krūtinę ir kaklą.

„Žingsniavome ir dainavome, bet tuomet išgirdau, kaip viena mergina suklykė. Atsisukau ir pamačiau, kaip bėga žmonės.

Buvo tikrai baisu. Mano ir užpuoliko akys susidūrė – jos buvo kupinos neapykantos“, – pasakojo viena parado dalyvė 20-metė Ayala Baker.

Netrukus paskelbta, kad užpuolikas – Yishai Schlisselis. Jis neseniai – vos prieš tris savaites – paleistas iš kalėjimo už panašų išpuolį prieš dešimtmetį.

2005-aisiais itin religingas Y.Schlisselis irgi įsiveržė į homoseksualų parado dalyvių minią Jeruzalės centre ir subadė tris žmones.

Vos išėjęs į laisvę šis vyras Jeruzalėje pradėjo dalinti skrajutes, kuriose raginta „visus Dievui neabejingus žydus“ rizikuoti savo laisve ir stengtis sužlugdyti paradą.

Gėjų paradas Jeruzalėje kiekvienais metais sulaukia tūkstančių dalyvių, bet dėl renginio kaskart protestuoja žydai ultraortodoksai, kurie nusistatę prieš homoseksualus.

Antai praėjusiais metais jie per demonstraciją aiškino, kad homoseksualumas yra „šlykštybė“.

Šiaip Izraelis laikomas liberalaus požiūrio į gėjų teises šalimi, o daugelis šalies gyventojų – pasaulietiškų pažiūrų. Žydų valstybė 1988 metais panaikino įstatymą, draudusį tos pačios lyties asmenų lytinius santykius abiejų partnerių sutarimu.

Ketvirtadienio išpuolį pasmerkė ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, ir prezidentas Reuvenas Rivlinas.

„Buvo subadyti žmonės, kurie šventė Izraelio ir savo tapatybės laisvę. Neapgaudinėkime savęs: tolerancijas trūkumas prives mus prie katastrofos.

Negalime leisti, kad būtų vykdomi tokie nusikaltimai“, – pareiškė R.Rivlinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.