Krizės nustekenti rusai jau pradėjo vogti ir tualetinį popierių

Rusijos žmonių negandas, kurias sukėlė Vladimiro Putino užsienio ir vidaus politika, galima apibūdinti įvairiais statistiniais pajamų ir išlaidų rodikliais. Tačiau pats iškalbingiausias faktas apie tai, kaip sunkiai dabar gyvena patys neturtingiausi rusai, „The Interpreter“ buvo pastebėtas Karelijoje.

V.Putino įsakymas sunaikinti užsienio prekes, kurios jau pasiekė parduotuvių lentynas, papiktino skurstančius rusus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putino įsakymas sunaikinti užsienio prekes, kurios jau pasiekė parduotuvių lentynas, papiktino skurstančius rusus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vargingiausiai gyvenantiems rusams nebeužtenka pinigų ne tik maistui, bet ir tualetiniam popieriui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Vargingiausiai gyvenantiems rusams nebeužtenka pinigų ne tik maistui, bet ir tualetiniam popieriui.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 7, 2015, 1:25 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 4:25 PM

Čia 21 metų vyras įsilaužė į Petrozavodsko prekybos centro tualetą ir pavogė tualetinio popieriaus rulonėlį. Po šešių dienų jį suėmė policija, o vaikinas prisipažino taip pasielgęs dėl „finansinių sunkumų“.

Tačiau tai – ne vienintelis atvejis. Per pastaruosius mėnesius pasirodė vis daugiau pranešimų apie vagystes iš Maskvos parduotuvių. Tokiu būdu vargingiausiai gyvenantys rusai norėdami padėti savo šeimoms pasuka ir į nusikaltimų kelią.

Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos Socialinės politikos ir programų instituto direktorius Sergejus Smirnovas kanalui „Deutsche Welle“ teigė, kad Rusijos neturtingųjų situacija yra labai bloga ir dar blogės dėl vyriausybės apkarpytų socialinių programų.

„Visų pirma dėl to sumažėjo sunkiai gyvenančių rusų uždarbiai ir perkamoji galia“, – paaiškino ekonomistas.

Tačiau šalis susiduria ir su kita problema. Dėl sankcijų vietiniai gamintojai, kartais net nesąmoningai, pradėjo kelti kainas, todėl daugelis prekių vargingiausiems tapo nebeįperkamos.

Labiausiai krizė paveikė pensininkus, kurių ateitį dar tamsesnėmis spalvomis piešia vyriausybės planai pensijas derinti ne prie infliacijos, o nustatyti fiksuotą jų lygį, nors pirmąkart nuo 1999 metų Rusijos krizės dabar mokamos pensijos mažėja.

S.Smirnovo teigimu, jeigu Maskva žengs tokį žingsnį, šalies socialinė ir politinė situacija visiškai pasikeis.

Vietoj to Rusijos vyriausybė turėtų padėti skurdžiausiems gyventojams ir pensininkams. Tačiau ekonominės problemos palietė ne tik tuos, kurie yra pačioje pajamų piramidės apačioje, bet ir vidurinę klasę.

Kaip pastebėjo S.Smirnovas, Rusija grįžta prie „sovietinio vartojimo modelio, pagal kurį ilgalaikio vartojimo prekių pirkimas yra atidedamas tiek, kiek įmanoma.

„Jeigu tai tęsis, Rusijos vidurinioji klasė greitai primins pačias skurdžiausias visuomenės grupes“, – įspėjo ekonomistas.

Vis dėlto, turės praeiti labai daug laiko, kol protestuojantys rusai išeitų į gatves.

Anot S.Smirnovo, didelė klaida yra manyti, kad skurdas gali įžiebti tokią socialinę revoliuciją. Kaip rodo Rusijos istorija, būtini ir kiti faktoriai.

Tačiau gali būti ir taip, kad skurdžiausiai gyvenančių rusų situacija nėra tokia sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš ekonominių rodiklių. Dauguma mažas pajamas gaunančių gyventojų kliaujasi šešėline ekonomika ir dirba nelegaliai.

Žinoma, kadangi kai kuriems jau tenka vogti net ir tualetinį popierių, nelegalių pajamų rezervas gali būti ne toks ir didelis.

Visuomenės pasipiktinimą taip pat iššaukia ir Rusijos elito atstovai, vienas kitam dovanojantys tūkstančius dolerių kainuojančius laikrodžius, bei V.Putino įsakymas sunaikinti užsienio prekes, kurios jau pasiekė parduotuvių lentynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.