Irako premjeras ragina vykdyti dideles reformas

Ministrų kabinetas pritarė planui

Daugiau nuotraukų (0)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 9, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 9:46 AM

Tokios reformos, kurių bent jau kai kurioms reikėtų ministrų kabineto ir parlamento pritarimo, buvo pasiūlytos po to, kai imtis griežtų priemonių paragino Irako aukščiausio rango šiitų dvasininkas, didysis ajatola Ali al Sistani.

Vienas drastiškiausių pasiūlymų, išdėstytų internete paskelbtame pareiškime, yra raginimas „tuojau pat“ panaikinti viceprezidento ir premjero pavaduotojo postus.

N.al Maliki, kuris prieš H.al Abadi buvo premjeras, šiuo metu yra vienas viceprezidentų.

To posto panaikinimas būtų ne tik skaudus smūgis N.al Maliki, bet taip pat supriešintų premjerą su varžovu, kuris yra iš tos pačios partijos „Dawa“ ir vis dar turi reikšmingą įtaką.

Tačiau tokiam pakeitimui tikriausiai reikėtų konstitucijos pataisos, o tai reiškia, kad greiti veiksmai yra mažai tikėtini.

H.al Abadi taip pat paragino pertvarkyti tai, kaip yra atrenkami pareigūnai, tarp jų – ministrai, ir sakė, kad visos „partijų ir konfesijų kvotos“ turėtų būti panaikintos ir kad tam tikro komiteto parinktus kandidatus turėtų skirti premjeras.

Bagdade ir kituose miestuose savaites vyksta protestai prieš prastą paslaugų kokybę, ypač – elektros tiekimo trūkius, dėl kurių irakiečiai per dieną vyriausybės tiekiamą elektrą turi vos kelias valandas per dieną, nors oro temperatūra viršija 50 laipsnių pagal Celsijų.

Demonstrantai dėl paslaugų krizės kaltino korupciją ir politinės klasės nekompetentingumą.

A.al Sistani, kurį gerbia milijonai irakiečių, penktadienį paragino H.al Abadi imtis „drastiškų priemonių“ prieš korupciją ir sakė, kad jo paskelbtų „nedidelių žingsnių“ nepakanka.

Ministrų kabinetas pritarė planui

Irako ministrų kabinetas sekmadienį pritarė plačių reformų paketui, kurį pasiūlė premjeras Haideras al Abadi, reaguodamas į savaites trunkančius protestus prieš korupciją ir prastą tarnybų darbą, pranešė jo biuras. 

„Kabinetas per neeilinę sesiją vienbalsiai patvirtino pirmąjį reformų paketą, pristatytą Abadi“, – sakoma jo biuro pareiškime. 

Tačiau bent jau kai kuriems tų pokyčių, kaip atrodo, reikia konstitucijos pataisų. Tai reikštų, kad prieš jiems įsigaliojant reikės parlamento veiksmų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.