Išpuolis „Ikea“: vienas įtariamųjų kritinės būklės

Atvyko iš Eritrėjos

Švedijoje įvykdytas išpuolis.<br>AP nuotr.
Švedijoje įvykdytas išpuolis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 11, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:39 AM

Ankstyvą pirmadienio popietę šalies centrinėje dalyje esančiame Vesteroso mieste surengto išpuolio motyvas tebėra neaiškus, žurnalistams sakė generalinio prokuroro pavaduotoja Eva Moren. 

Atvyko iš Eritrėjos

„Abu įtariamieji yra iš Eritrėjos. Jie gyveno prieglobsčio prašytojų centre“, – sakė ji ir pridūrė, kad sulaikytieji buvo pažįstami. 

„Motyvo kol kas nežinome, jis paaiškės tyrimo metu“, – sakė E.Moren. 

Įtariamųjų tapatybės atskleistos nebuvo. 

Nužudyti pirkėjai – 55 moteris ir jos 28 metų sūnus – buvo atvykę iš Švedijos šiaurėje esančio Šelefteo, sakė E.Moren. 

Žiniasklaida anksčiau pranešė, jog nužudytieji buvo atvykę į Vesterosą aplankyti giminaičių. 

„Jie nuėjo į „Ikea“ apsipirkti. Virtuvės reikmenų skyriuje kažkas nutiko ir jie buvo užpulti peiliu“, – rašo vietos laikraštis VLT. 

Vienas įtariamųjų, 23 metų amžiaus, neigia prisidėjęs prie nusikaltimo. Kitas įtariamasis, gimęs 1979 m, yra kritinės būklės ir gydomas ligoninėje, kur jam dėl durtinių žaizdų antradienį buvo atlikta antra operacija. 

Abu įtariamieji buvo sulaikyti pirmadienį netrukus po išpuolio. Vieną jų policija areštavo parvertusi ant žemės autobusų stotelėje šalia „Ikea“, o kitas įtariamasis buvo aptiktas su durtinėmis žaizdomis pačiame prekybos centre. 

Kol kas neaišku, kaip jis patyrė tuos sužalojimus. 

Remiantis šaltiniais policijoje, kuriuos cituoja VLT, „įtariamieji tikriausiai panaudojo peilius, paimtus iš „Ikea“ lentynų“. 

„Beprotiškas incidentas“ 

Policija pirmadienį šį užpuolimą pavadino „beprotišku incidentu“. Neturima duomenų, kurie rodytų, kad tai galėjo būti teroristinio pobūdžio išpuolis

Švedijos saugumo tarnyba (Sapo), atsakinga už įtariamų teroro atvejų tyrimą, sakė, kad, remiantis suteikta informacija, ji neturi priežasčių įsitraukti į šio įvykio tyrimą. 

„Ikea“ parduotuvė Vesteroso mieste, esančiame už maždaug 100 km nuo Stokholmo, iš karto po išpuolio buvo evakuota ir antradienį vis dar buvo uždaryta. 

Tuo tarpu policija, veikiausiai baimindamasi galimų keršto išpuolių, sustiprino saugumo priemones pabėgėlių centruose visoje Švedijoje, įskaitant prieglobsčio prašytojų centrą Arbugos mieste, kur gyveno abu įtariamieji. Arbuga yra už maždaug 50 km nuo Vesteroso. 

Pirmadienio ataka kiek panaši į tuometinės Švedijos užsienio reikalų ministrės Annos Lindh nužudymą 2003 metų rugsėjį. 

46 metų A.Lindh, be apsaugininko atėjusią apsipirkti į Stokholmo universalinę parduotuvę NK, peiliu subadė serbų kilmės švedas Mijailo Mijailovicius, kuriam tuo metu buvo 24 metai ir kuris praeityje turėjo psichikos sveikatos problemų. 

Ministrė po kelių valandų mirė dėl smarkaus vidinio kraujavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.