Malaizijos premjeras žiniomis apie MH370 dangsto skandalą šalyje

Ar Malaizijos vyriausybė galėtų žinias apie siaubingą aviakatastrofą panaudoti tam, kad išneštų sveiką kailį ir nuslėptų didesnes šalies problemas?

Premjero N.Razako vyriausybės prieštaringi pranešimai apie nuolaužas, priklausančias „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvui sukėlė įtarimų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Premjero N.Razako vyriausybės prieštaringi pranešimai apie nuolaužas, priklausančias „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvui sukėlė įtarimų<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-11 23:57, atnaujinta 2017-10-20 23:06

Krizės kamuojama premjero Najibo Razako vyriausybės prieštaringi pranešimai apie nuolaužas, priklausančias „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvui sukėlė įtarimų, rašo „Los Angeles Times“.

Praėjus kelioms dienoms po netikėto naktinio N.Razako pranešimo, kad Reunjono salos paplūdimyje rasta sparno dalis tikrai yra mįslingai dingusio lėktuvo detalė, tyrėjai iš Prancūzijos, JAV, Australijos ir kitų šalių to taip ir nepatvirtino.

Įvykiai pasuko dar keistesne linkme, kai transporto ministras pareiškė, kad Malaizijos paieškų komanda saloje taip pat aptiko langą, sėdynę ir kitas nuolaužas, o radinius perdavė tyrėjams iš Prancūzijos. Bet šie tikino, kad jokių detalių negavo.

„Premjeras pareiškimą padarė vidury nakties, jo žodžiai nesutampa su Prancūzijos tyrėjų parodymais, bet jis ir toliau dalina užuojautą. Panašu, kad jis bando nukreipti dėmesį nuo savo vyriausybės problemų. Tiesa, jam tai nelabai sekasi“, – teigė Malaizijos universiteto teisės profesorius Azmi Sharomas.

Malaizijoje veši didžiausias finansinis skandalas per visą šalies istoriją ir papildomi įtarimai dėl neskaidrios lėktuvo paieškos dar labiau smukdo jos įvaizdį.

„Dabar vyriausybė negali padaryti nieko gero. Ciniškumo ir nepasitikėjimo lygis yra toks aukštas, kad viskas dabar primena sąmokslo teoriją“, – tikino A.Sharomas.

Malaizijos vardas pasaulyje pradėjo skambėti labai dažnai po prieš pusantrų metų dingusio lėktuvo, kuriuo skrido 239 žmonės. Visi jie laikomi žuvusiais.

Tačiau kelis pastaruosius mėnesiu N.Razako ministrų kabinetas turėjo didesnių problemų nei MH370.

Malaizijos pareigūnai tiria vyriausybei priklausantį N.Razako įkurtą investicinį fondą, kuris sukaupė jau 11 mlrd. dolerių skolą ir dabar tikriausiai pareikalaus pinigų iš biudžeto.

Premjeras pateko bėdą, kai nutekinti dokumentai parodė, jog dalis fondo pinigų nusėdo ir jo asmeninėse banko sąskaitose.

Nors anksčiau yra sakęs, kad fondo pinigų savo reikmėms nenaudoja, dabar jis nebegali paaiškinti, iš kur gavo šias pajamas.

Tad nenuostabu, kad kai kurie premjero veiksmai atrodo persmelkti panikos. Praėjusią savaitę jis įsakė uždaryti du apie skandalą pranešusius laikraščius ir atleido apie tai prasitarusį pavaduotoją.

Galiausiai ankstyvą ketvirtadienį 1.45 val. ryto N.Razakas sušaukė spaudos konferenciją ir pranešė, kad Reunjone rasta nuolauža tikrai priklauso dingusiam MH370.

Aukų artimieji kaltino ir „Malaysia Airlines“, ir šalies vyriausybę dėl mėginimų tyliai nugesinti prisiminimus apie incidentą be galutinių įrodymų.

Šalies politikai buvo kritikuojami dėl vienas kitam prieštaraujančių pareiškimų ir iškart po lėktuvo dingimo. Tai, kaip manoma, galėjo sutrukdyti ir sėkmingai jo paieškai.

Nors Malaizija – viena labiausiai išsivysčiusių regiono ekonomikų, pastaruoju metu šalis susilaukia vis daugiau kaltinimų dėl žmogaus teisių pažeidimų, politinio susidorojimo ir įkalintų žurnalistų.

Taip pat pasaulį papiktino Malaizijos elgesys su imigrantais iš Rytų Azijos ir atlaidus požiūris į prekiautojus žmonėmis.

Todėl panašu, kad netikėtai vyriausybę užplūdusias problemas bandyta nuplauti staigiu ir netikėtu pareiškimu apie neabejotiną MH370 žūtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.