Gudrus sukčius apsimetė Lenkijos prezidentu

Tuo pačiu metu, kai naujuoju Lenkijos prezidentu buvo prisaikdintas 43 metų Andrzejus Duda, šalį apskriejo žinia, kad tokia pat pavarde prisistatęs sukčius pasisavino net 8 milijonus zlotų (1,9 mln. eurų).

Plėšikas, pabėgęs su 8 mln. zlotų, turėjo suklastotą pasą, kuriame apsimetė naujuoju Lenkijos prezidentu A.Duda.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Plėšikas, pabėgęs su 8 mln. zlotų, turėjo suklastotą pasą, kuriame apsimetė naujuoju Lenkijos prezidentu A.Duda.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Aug 12, 2015, 7:20 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 11:06 PM

Policija įsitikinusi, kad nusikaltėlio ir naujojo prezidento tikrai nesieja jokie giminystės ryšiai. Tačiau įtariama, kad aferistas Dudos pavardę suklastotame pase įsirašė neatsitiktinai.

Spėjama, jog populiaraus politiko, tuo metu dar kandidato į prezidentus pavardę aferistas pavasarį pasirinko todėl, kad nukreiptų dėmesį nuo savo asmenybės į A.Dudą.

Paspruko su šarvuota mašina

Kaip teigia Poznanės policijos atstovas spaudai Andrzejus Borowiakas, Dudos pavarde prisistatęs vyriškis prieš tris mėnesius įsidarbino vienoje šio miesto apsaugos bendrovių.

Viena šios kompanijos veiklos sričių yra grynųjų pinigų vežiojimas į bankomatus ir surinkimas iš parduotuvių.

Kadangi minėtas vyriškis pristatė visus reikiamus dokumentus apie lankytus specialius kursus, mokymus ir įgytą praktiką, o per bandomąjį laikotarpį dirbo pavyzdingai, jis netrukus buvo paskirtas į inkasatorių grupę.

Kelias savaites su dviem kitais kolegomis sąžiningai vežiojęs pinigus į bankomatus nusikaltėlis vieną dieną netikėtai paspruko su šarvuota mašina – ja vežta 8 milijonai zlotų.

Sukčius paspruko tuo metu, kai du jo kolegos išlipo iš mašinos ir nuėjo įdėti pinigų į kasetę viename bankomate, esančiame mažame miestelyje netoli Poznanės.

Kadangi tai buvo pirmas pinigų išvežiojimo adresas, šarvuotoje mašinoje liko beveik visa išvežioti skirta pinigų suma.

Vadina idealia vagyste

Pinigus į bankomatą įdėję apsaugininkai ne iš karto suvokė, kad jų kolega paspruko su vežtais milijonais. Mat sukčius jiems radijo ryšiu pareiškė, kad yra kitoje pastato pusėje. Vėliau – kad dar kitoje.

Bet tada ryšys su apsimetėliu apsaugininku pradingo, o kai policija po kelių valandų rado banko mašiną, paaiškėjo, kad ji yra išpurkšta specialiuoju skysčiu, naikinančiu visus pėdsakus ir kvapus. Vežtų milijonų mašinoje, aišku, nebebuvo.

Varšuvos žiniasklaida pastarąjį nusikaltimą jau spėjo pavadinti viena didžiausių ir idealiausiai atliktų vagysčių per šalies istoriją.

Paaiškėjo, kad darbo vietoje tariamasis Duda nepaliko jokių įkalčių, o absoliučiai visi jo dokumentai yra suklastoti.

Policija kreipėsi į tautiečius prašydama padėti atskleisti nusikaltimą ir išplatino ne tik sukčiaus nuotrauką, bet ir viename banke apsaugos kameros nufilmuotą vaizdą. Jame nusikaltėlis buvo įamžintas sąžiningai dedantis pinigus į bankomatą.

Apie aferistą nieko nežinoma

Ekspertai spėja, kad nei nuotrauka, nei vaizdo įrašas gali nepadėti atskleisti ir pagauti nusikaltėlio. Mat įtariama, kad jo nešioti akiniai, barzda ir plaukai galėjo būti skirti vien tikrai išvaizdai nuslėpti.

Be to, neatmetama, kad po nusikaltimo vagiui galėjo būti atlikta plastinė veido operacija ir dabar jo niekas nebegalės atpažinti.

Nusikaltėlis galbūt jau yra išvykęs, o tai jo paieškas taip pat paverstų bevaisėmis.

Juolab kad neturima minėto vyriškio pirštų atspaudų, nežinoma tikra jo pavardė ir kaip vyras iš tikrųjų atrodo.

Dalis nusikaltimą komentuojančių Lenkijos internautų neslepia susižavėjimo tokiu nežinomojo apsukrumu.

Ir šmaikščiai klausia, ar prezidentas A.Duda irgi taps stebukladariu ir įvykdys visus gausius per rinkimų kampaniją duotus pažadus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.