Odesoje gėjų paradas neįvyks: jį uždraudė teismas

Ukrainos gėjų

Gėjų paradui Odesoje priešinosi nacionalistų grupuotė „Pravyj sektor“.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Gėjų paradui Odesoje priešinosi nacionalistų grupuotė „Pravyj sektor“.<br>„Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 15, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 11:53 AM

„Teismo sprendimas yra neteisėtas ir pažeidžia konstitucinę teisę į susirinkimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė organizacijos „Odessa Pride“ atstovas Kyrylas Bodelanas.

K.Bodelanas pridūrė, kad jo organizacija nusprendė vietoje parado surengti viešas diskusijas apie gėjų teisių judėjimą Odesoje.

„Jie uždraudė mūsų eitynes, – sakė jis. – Mes vis tiek mėginsime surengti nedidelę dalį to, ką esame suplanavę.“

Gėjų paradą vietos teismas uždraudė ketvirtadienį, kai pareigūnai išsakė susirūpinimą, jog ta akcija galinti išprovokuoti smurtą.

Birželį Kijeve surengtas gėjų eitynes, kurios buvo antrosios kada nors įvykusios šalyje, aptemdė ultradešinieji nacionalistai, užpuolę aktyvistus.

Ši socialiai konservatyvi šalis, tebekrečiama karo su prorusiškais separatistais rytiniame regione, siekia glaudesnių ryšių su Europa ir yra linkusi skatinti pilietines laisves, kurios yra įprastos daugelyje Vakarų šalių.

Tačiau homofobija tebėra gaji Ukrainoje, kurioje Ortodoksų Bažnyčia turi didelę įtaką, o ultradešiniosios nacionalistų grupuotės įgijo didesnį palaikymą po Euromaidano revoliucijos praeitais metais.

Gėjų paradui Odesoje priešinosi nacionalistų grupuotė „Pravyj sektor“ („Dešinysis“ arba „Teisusis sektorius“), kurio vienas vietos lyderis tikino, kad to renginio „nebus“.

Odesos srities gubernatorius Michailas Saakašvilis, provakarietiškas buvęs Gruzijos prezidentas, atsiribojo nuo šio ginčo, sakydamas, kad tai yra miesto valdžios reikalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?