Šalia Baltijos jūros tiksi nuodingų cheminių atliekų bomba

Tiandzine įvykus milžiniškiems sprogimams dabar Kinija kovoja su didžiuliu kiekiu nuodingų cheminių medžiagų, kurios susikaupė sprogimo vietoje. Tačiau kelis kartus didesnis kiekis nuodingų medžiagų kelia pavojų visai greta Baltijos jūros, įspėja „The Interpreter“.

Po Kinijoje įvykusio galingo sprogimo sunerimta dėl visame pasaulyje esančių cheminių atliekų saugyklų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Po Kinijoje įvykusio galingo sprogimo sunerimta dėl visame pasaulyje esančių cheminių atliekų saugyklų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Milžinišką cheminių atliekų sąvartyną prie Sankt Peterburgo prižiūri vos 7 darbuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Milžinišką cheminių atliekų sąvartyną prie Sankt Peterburgo prižiūri vos 7 darbuotojai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-08-17 10:29, atnaujinta 2017-10-20 07:39

Rusijos valdžia atleido beveik visus darbuotojus, prižiūrinčius cheminių atliekų sąvartyną „Krasnij Bor“, kuriame sukaupta 2 mln. tonų nuodingų chemikalų.

Dabar vos už 6 kilometrų nuo Sankt Peterburgo įkurtame sąvartyne gresia „cheminio Černobylio“ pavojus, įspėja aplinkosaugos organizacija „Bellona“.

Dabar milžinišką sąvartyną prižiūri vos septyni darbuotojai. Visi kiti buvo atleisti, kai sąvartynas prarado licenciją ir buvo paskelbtas užpildytu.

Oficialiai buvo atleisti 47 iš 59 čia dirbusių žmonių, tačiau „Bellona“ šaltinių teigimu, iš tiesų dabar čia kasdien lankosi tik 7, o ne 12 darbuotojų.

Nuodingų atliekų sąvartyno neprižiūri nei vadovai, nei energijos ar ekologijos specialistai, nei cheminių atliekų perdirbimo ekspertai.

Aplinkosaugininkų siaubui, nuodingi chemikalai sunkiasi į gruntinius vandenis ir patenka į Nevos upę. Medžiagos taip veikia upės vandenį, kad net jo negeriantys, o tik jame išsimaudę žmonės rizikuoja savo sveikata.

Dar daugiau, kyla grėsmė, kad cheminių medžiagų mišinys gali sukelti sprogimus, kurie dar labiau užterštų orą.

„Tai tiksinti laiko bomba. Ne tokia dramatiška, kaip Černobylis, tačiau ji gali taip pat rimtai pakenkti panašiam skaičiui žmonių“, – aiškino „Bellona“ atstovai.

Buvęs sąvartyno transporto departamento vadovas Anatolijus Piatovas įspėjo, kad sprendimas atleisti didžiąją dalį darbuotojų anksčiau būtų net neįsivaizduojamas.

„Mūsų specialistai negalėjo to susapnuoti net ir baisiausiuose košmaruose“, – stebėjosi A.Piatovas.

Organizacija „Bellona“ dėl pokyčių labiau kaltina ne biudžeto apkarpymus, o naująjį sąvartyno vadovą Valerijų Matvejevą.

Aplinkosaugininkų teigimu, su Sankt Peterburgo gubernatoriaus pavaduotoju artimai pažįstamas karininkas perėmė vadovavimą objektui, tačiau sprendimus priima nelabai įsivaizduodamas, kokia rizika už jų slypi.

Problema dabar yra tokia rimta, kad kai kurie valdžios atstovai pagaliau pradėjo tuo rūpintis.

Leningrado srities gubernatorius Aleksandras Drozdenka pripažino, kad sąvartynas „Krasnij Bor“ yra tiksinti bomba, kuri gali sprogti bet kada, todėl chemines atliekas būtina perkelti į kitą vietą.

Tačiau „Bellona“ aplinkosaugos ekspertų teigimu, dabar situacija jau yra nuėjusi per toli ir įspėja, kad „Krasnij Bor“ drama vystosi pamažu, todėl politikai gali leisti sau ją ignoruoti ir neprisiimti jokios atsakomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.