Kaire sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai

Šeši Egipto policininkai

Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Egipto sostinėje sprogus užminuotam automobiliui sužeisti šeši policininkai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:15 PM

Galingas sprogimas naktį sudrebino Kairo šiaurinį Šubros rajoną, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas. Egipto saugumo pajėgos dažnai tampa grupuočių, palaikančių ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), taikiniais.

„Vienas vyras netikėtai sustabdė savo automobilį priešais valstybės saugumo pastatą, iššoko iš jo ir pabėgo motociklu, kuris važiavo paskui tą mašiną, – sakoma VRM pranešime. – Automobilis sprogo, sužeisdamas šešis policininkus.“

Sprogimas išmušė platų kraterį netoli keturių aukštų policijos pastato, išdaužė jo langus ir sugriovė didelę dalį tą kompleksą juosiančios sienos, nurodė įvykio vietoje apsilankęs AFP korespondentas.

Šis sprogdinimas buvo įvykdytas praėjus vos kelioms dienoms po to, kai šalies prezidentas Abdel Fattahas al Sisi patvirtino kovos su terorizmu įstatymą, kuris, anot kritikų, suteikia didesnes galias policijai, varžo žmogaus teises ir slopina žiniasklaidą.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės dėl ketvirtadienį įvykdyto sprogdinimo, bet grupuotė „Sinajaus provincija“, kuris yra IS padalinys Egipte, reguliariai rengia atakas prieš saugumo tarnybas.

Egipto islamistai kovotojai labai suaktyvėjo po to, kai armija 2013 metų liepą nuvertė ankstesnį islamiškų pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi.

Prisiėmė kaltę  „Islamo valstybės“ atšaka prisiima kaltę dėl anksti ketvirtadienį Kaire įvykusio mašinos sprogimo, kurio metu sužalotų asmenų skaičius, patikslinus duomenis, išaugo iki 29 asmenų, buvusių netoli šalies saugumo būstinės ir teismo rūmų, praneša „Reuters“. Toks pareiškimas pasirodė vieno iš „Sinajaus provincijos“ grupuotės rėmėjų socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

Žinutėje rašoma, kad įvykdytas sprogimas buvo kerštas už egzekuciją, įvykdytą šešiems grupuotės nariams, suimtiems praėjusiais metais per išpuolį Egipto sostinės šiaurinėje dalyje.

„Tegul bedievė policija ir armija, žydų sekėjai žino, kad mes neužmiršime atkeršyti“, – rašoma žinutėje. Gegužę Egipto valdžia myriop pasiuntė šešis „Sinajaus provincijos“ grupuotės narius, užpuolusius karius netoli Kairo 2014 m. Vyrai buvo apkaltinti dviejų pareigūnų užpuolimu ir nužudymu netoli Kairo esančiame kaime.

Nuo to laiko, kai 2013 m. kariuomenė nuvertė prezidentą Mohamedą Mursį, „Sinajaus provincijos“ grupuotė nužudė šimtus pareigūnų ir karių.

„Twitter“ socialiniame tinkle pasirodę komentarai apibūdino sprogimą, kuris suniokojo šalies saugumo būstinės pastato priekį ir buvo girdimas didžiojoje Egipto sostinės dalyje. Vietinis parduotuvės savininkas Mohamedas Ali teigė, kad matė vyrą, pastačiusį mašiną ir pasitraukusį nuo jos prieš pat sprogimą.

Sinajuje įsikūrę kovotojai, remiantys „Islamo valstybę“, valdančią Irako ir Sirijos dalis, įrodė, kad sugeba greit atsigauti nepaisant prieš juos vykdomų karinių operacijų. Prezidentas Abdelis Fata al Sisis prižadėjo sustabdyti karinius veiksmus, kurie kelia grėsmę arabų ir Vakarų šalims. Įvesti tvarką Egipte yra būtina, norint atkurti šalies ekonomiką.

Šį mėnesį A. F. al Sisis patvirtino kovos prieš terorizmą įstatymą, kuriuo vadovaujantis bus įsteigti specialieji teismai ir saugomi jo vykdytojai, susiduriantys su dvejus metus trunkančiais islamo sukilėlių bandymais nuversti dabartinę valdžią.

Įstatymas buvo priimtas po to, kai A. F al Sisis sulaukė spaudimo iš žmogaus teisių apsaugos grupių, kaltinančių laisvės, iškovotos per 2011 m. sukilimą, praradimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?