Abi Korėjos susitarė dėl derybų aukštu lygiu

Pietų Korėja ir

Pastarosiomis dienomis pasienyje buvo neramu.<br>AP nuotr.
Pastarosiomis dienomis pasienyje buvo neramu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-08-22 10:12, atnaujinta 2017-10-19 13:13

Susitikimas už uždarų durų Panmundžomo kaime, kuriame 1953 metais buvo pasirašyta Korėjos karo paliaubų sutartis, prasidėjo šeštadienio vakarą, likus nedaug laiko iki Pchenjano nustatyto galutinio terminio išmontuoti pasienyje esančius garsiakalbius, per kuriuos Pietų Korėja transliuoja propagandinius pranešimus, sakė vienas Pietų Korėjo suvienijimo ministerijos pareigūnas. Šiaurės Korėja pareiškė, kad jos priešakiniuose koviniuose daliniuose paskelbta visiška karo parengtis ir kad jie pasiruošę stoti į mūšį, jeigu Seulas nenusileis.

Per šį susitikimą Pietų Korėjos prezidentūros nacionalinio saugumo direktorius Kim Kwan-jinas  ir suvienijimo ministras Hong Yong-pyo sėdo prie derybų stalo su Korėjos liaudies armijos vyriausiuoju politiniu pareigūnu Hwang Pyong So ir Kim Yang Gonu – aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnus, atsakingu už Pietų Korėjos reikalus.

Analitikų nuomone, Hwang Pyong So yra Šiaurės Korėjos antrasis aukščiausio rango pareigūnas po šalies lyderio Kim Jong Uno.

Šis susitikimas surengtas po virtinės incidentų, padidinusių nuogąstavimus, kad konfliktas gali tapti nevaldomas. Įtampa padidėjo, kai sausumos minos, neva padėtos Šiaurės Korėjos, sprogimas sužeidė du Pietų Korėjos karius, o Seulas atnaujino propagandos prieš Pchenjano politiką transliacijas.

Vienas Pietų Korėjos gynybos ministerijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo dėl tarnybinių taisyklių, sakė, kad propaganda prieš Pchenjaną bus toliau transliuojama, kol vyks tas susitikimas, o sprendimą, ar ji bus sustabdyta, lems derybų rezultatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.