JT planuoja tyrimą dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT)

JT planuoja pradėti tyrimą dėl tariamų cheminio ginklo atakų Sirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT planuoja pradėti tyrimą dėl tariamų cheminio ginklo atakų Sirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT planuoja pradėti tyrimą dėl tariamų cheminio ginklo atakų Sirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JT planuoja pradėti tyrimą dėl tariamų cheminio ginklo atakų Sirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 8:30 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:43 PM

JT generalinis sekretorius Saugumo tarybai skirtame septynių lapų laiške apibūdino misiją, kuria būtų siekiama rasti cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje kaltininkus. Ban Ki-moon'as lauks Saugumo tarybos pritarimo, prieš pradėdamas ieškoti ekspertų, kurie atliktų tyrimą Sirijoje.

Šią savaitę organizacija „Gydytojai be sienų“ pranešė, kad gydo civilius, kenčiančius nuo akivaizdaus cheminių medžiagų poveikio Mareos miestelyje, esančio netoli šiaurinio Alepo miesto. Amerikiečių sirų medikų bendruomenė (SAMS) nurodė, kad jos medikai nustatė, kad toji medžiaga yra garstyčių dujos, dar kitaip vadinamos ipritu.

Prieš dvi savaites buvo pranešta, kad „Islamo valstybės“ džihadistai galėjo panaudoti garstyčių dujas prieš Irako kurdų kovotojus.

„Nesiliaujantys pranešimai apie cheminių ginklų ir nuodingų medžiagų kaip ginklo panaudojimą Sirijos konflikte kelia didelį nerimą“, – atskirame pareiškime ketvirtadienį nurodė JT generalinis sekretorius, pridūręs, kad tarptautinė bendruomenė yra įpareigota nubausti kaltininkus ir užtikrinti, kad cheminis ginklas niekada nebūtų naudojamas kaip karo instrumentas.

JT Saugumo taryba anksčiau šį mėnesį vienbalsiai priėmė rezoliuciją, įpareigojančią įkurti bendrą tyrimo mechanizmą.

Tyrimu būtų siekiama nustatyti asmenis, subjektus, grupuotes ar vyriausybes, kaip galimus kaltininkus, rėmėjus, ar kitaip prisidėjusius prie cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje, nurodė Ban Ki-moon'as. Tyrimo komanda turėtų visišką prieigą prie visų vietovių Sirijoje ir galėtų užmegzti ryšį ar gauti informacijos iš bet kurių asmenų.

JAV ragino JT pradėti tyrimą dėl cheminio ginklo panaudojimo Sirijoje po serijos išpuolių, kurių metu buvo panaudotos chloro dujos. Vakarai už atakas kaltę suvertė prezidento Basharo al-Assado karinėms pajėgoms.

Vis dėlto JT generalinis sekretorius savo laiške tiksliai nenurodė, kada specialistų grupė pradėtų darbą Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.