Po žudynių tiesioginiame eteryje amerikiečiai neranda ramybės

Rytinę žinių laidą trečiadienį įsijungę JAV Virdžinijos valstijos gyventojai buvo priversti stebėti tikrą košmarą. Jų akyse užpuoliko kulkos pakirto reportažą rengusius televizijos reporterę ir operatorių.

Televizijos WDBJ7 žurnalistė A.Parker ir operatorius A.Wardas dirbo tiesioginiame eteryje, kai abu juos nušovė buvęs kolega V.L.Flanaganas (nuotr. dešinėje).<br>„Scanpix“ nuotr.
Televizijos WDBJ7 žurnalistė A.Parker ir operatorius A.Wardas dirbo tiesioginiame eteryje, kai abu juos nušovė buvęs kolega V.L.Flanaganas (nuotr. dešinėje).<br>„Scanpix“ nuotr.
Prie WDBJ7 televizijos būstinės Roanoke žmonės neša gėles ir balionus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Prie WDBJ7 televizijos būstinės Roanoke žmonės neša gėles ir balionus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Žudynės surengtos nedideliame mieste Virdžinijoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Žudynės surengtos nedideliame mieste Virdžinijoje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 28, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 1:53 PM

Kara Chandler stebėjo rytinę kanalo WDBJ7 transliaciją, kai ją nutraukė šūviai.

„Aš pradėjau verkti ir niekaip negalėjau nustoti drebėti“, – pasakojo konkuruojančios televizijos WSLS10 žurnalistė.

24 metų reporterė Alison Parker ir 27-erių operatorius Adamas Wardas Monetos miestelyje, Smito Kalno ežero pakrantėje, ėmė interviu iš prekybos rūmų direktorės Vicki Gardner.

Prie jų iš šono prisėlino Vesteris Lee Flanaganas, kuris į nieko nenutuokiančius žurnalistus paleido seriją šūvių.

Televizijos transliaciją nutraukė A.Parker klyksmai. Viena kulkų V.Gardner sužeidė į nugarą, o kitos dvi pasiglemžė A.Wardo ir A.Parker gyvybę.

Kita žiūrovė Pamela Cook nužudytų žurnalistų asmeniškai nepažinojo, tačiau turėjo draugų televizijoje, kurioje jie dirbo.

„Kai tai įvyko, pradėjau vaikščioti ratais. Aš nežinojau, ką daryti. Tai atrodė netikra, tai negalėjo vykti iš tikrųjų“, – kartojo P.Cook.

Kolegos sugniuždyti

Visą trečiadienį prie WDBJ7 televizijos būstinės Roanoke gedintys žmonės nešė gėles ir balionus.

Pasak vietos šerifo, maždaug 40 tūkst. televizijos žiūrovų matė kraupią sceną tiesioginiame eteryje. Ekrane trumpai šmėstelėjo ir ginklą laikantis V.L.Flanaganas.

„Negaliu apibūdinti savo skausmo, – kalbėjo nušautos žurnalistės tėvas Andy Parkeris. – Alison buvo ryški šviesa, kurią žiauriai užgesino dar vienas pamišėlis su pistoletu.“

Apie nelaimę sužinoję WDBJ7 darbuotojai rinkosi į televizijos būstinę.

„Vieną akimirką jie visi verkė, o kitą jau turėjo sugrįžti prie savo darbų. Jie supranta, kad turi toliau atlikti savo pareigą, bet skausmas iš tikrųjų nepakeliamas“, – pripažino televizijos vadovas Jeffrey Marksas.

Nusikaltimas sukrėtė nužudytų žurnalistų bendradarbius. Toje pačioje televizijoje dirbo ir A.Wardo sužadėtinė, ir A.Parker vaikinas.

Melissa Ott tragišką savo mylimojo žūtį buvo priversta stebėti tiesiogiai. Tai buvo paskutinis jos darbo televizijoje rytas.

Televizijai vis dar nežinant, koks likimas ištiko jos darbuotojus, reportažo ištrauka pasklido po socialinius tinklus.

Tačiau greitai internete pasirodė ir kitas žmogžudystės vaizdo įrašas, kurį nufilmavo pats užpuolikas. V.L.Flanaganas dar spėjo jį paviešinti „Twitter“, o tada mėgino sprukti.

Policijos pareigūnai įtariamojo automobilį pastebėjo 320 kilometrų nuo Monetos.

V.L.Flanaganas nepakluso reikalavimams sustoti, bet vėliau sustojo kelkraštyje ir nukreipė ginklą į save.

Prie vyro atskubėję pareigūnai dar užčiuopė pulsą ir nugabeno jį į ligoninę, tačiau vėliau jis mirė.

Rengėsi žmogžudystei

V.L.Flanaganas kruopščiai suplanavo išpuolį. Savo automobilį jis paliko vietos oro uosto stovėjimo aikštelėje, o vėliau nuo policijos bandė pasprukti išsinuomota mašina.

O kur tą lemtingą rytą bus žurnalistai, pranešė pati televizija. Kad jie lankysis Monetos miestelyje įsikūrusiame prekybos centre „Bridgewater Plaza“, buvo pranešta ir socialiniame tinkle „Twitter“ likus vos pusvalandžiui iki šaudynių.

Prie atokaus ežero įsikūręs prekybos centras ankstyvą rytą dar nebuvo atidarytas, tačiau V.L.Flanaganui pavyko į jį patekti.

Kad buvęs WDBJ7 darbuotojas planavo pasikėsinimą, patvirtino ir žinia, kad televizija ABC jau po kraupaus tiesioginio reportažo faksu gavo 23 puslapių manifestą, pasirašytą Bryce’o Williamso vardu.

V.L.Flanaganas šį vardą naudojo rengdamas reportažus, kai dar dirbo televizijoje.

Nestabili šaulio asmenybė

41-erių V.L.Flanaganas buvo atleistas iš WDBJ7 dar 2013 metais. Televizijos vadovas J.Marksas prisiminė, kad jį iš pastato turėjo palydėti pareigūnai.

Po išpuolio juodaodis „Twitter“ išliejo pagiežą dėl to, kad su savo aukomis nesutarė ir darbo vietoje. Pasak jo, A.Parker ne kartą svaidėsi rasistiniais pareiškimais, o A.Wardas jį buvo įskundęs Personalo skyriui.

Lygių įdarbinimo galimybių komisija iš tiesų gavo kelis skundus iš V.L.Flanagano dėl kolegų elgesio, tačiau nė vienas priekaištas negalėjo būti patvirtintas.

„Atlikome kruopštų tyrimą, tačiau neradome jokių įkalčių, kad kas nors diskriminavo šį žmogų“, – sakė būsimąjį žudiką įdarbinęs Danas Dennisonas.

ABC atsiųstame tekste V.L.Flanaganas save vadina homoseksualiu juodaodžiu, kurį diskriminavo visų rasių žmonės.

Jis taip pat prisipažino, jog ginklą nusipirko, kai Čarlstone birželio mėnesį Dylanas Roofas nušovė devynis juodaodžius.

„Noriu atkeršyti už šį rasinės neapykantos nusikaltimą. Aš esu parako statinė, kuri tuoj sprogs“, – rašė V.L.Flanaganas. (AP, „The New York Times“)

JAV žurnalistų žūtys darbo vietoje

2007 metų rugpjūčio 2 dieną Ouklande buvo nužudytas į darbą išsirengęs „The Oakland Post“ žurnalistas Chauncey Bailey. Jis rašė straipsnį apie korupciją juodaodžių musulmonų kulto valdomoje įmonėje.

2001 metų spalio 5 dieną Floridos valstijoje įsikūrusio dienraščio „Sun“, kuris dabar nebeleidžiamas, fotografas Robertas Stevensas tapo pirmąja paštu siunčiamų juodligės miltelių auka.

2001 metų rugsėjo 11 dieną Niujorke sugriuvę Pasaulio prekybos centro bokštai pasiglemžė fotografo Billo Biggarto gyvybę. Jis spėjo užfiksuoti nelaimės vietoje dirbančius gelbėtojus.

2000 metų spalio 18 dieną Venise Kalifornijos valstijoje gaujos narys nušovė Jamesą Edwiną Richardsą, kuris ilgus metus kovojo su vietinių gaujų smurtu Oukvudo rajone.

1992 metų kovo 11 dieną Niujorko Kvinso rajone laikraščio „El Diario La Prensa“ reporterį Manuelį de Dios Unanue nušovė Kolumbijos narkotikų prekeiviai, apie kuriuos rašė žurnalistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.