Haityje mirė vudu kulto aukščiausias lyderis M. Beauvoiras

Vudu religijos

Nors Holivudas vudu dažnai vaizduoja kaip juodosios magijos kultą, ši religija buvo afrikiečių vergų, gabentų į Haitį XVII–XVIII amžiuje, kultūros dalis.<br>AP nuotr.
Nors Holivudas vudu dažnai vaizduoja kaip juodosios magijos kultą, ši religija buvo afrikiečių vergų, gabentų į Haitį XVII–XVIII amžiuje, kultūros dalis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Sep 14, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 16, 2017, 12:08 AM

Biochemiko išsilavinimą turėjęs M.Beauvoiras 2008 metais buvo paskelbtas „nacionaliniu ati“ – vudu praktikuojančių žmonių dvasiniu vadovu. Šis titulas buvo įsteigtas siekiant apsaugoti Haičio istorinę religiją nuo didėjančio kai kurių protestantų ir evangelikų bažnyčių pamokslininkų spaudimo.

Haičio prezidentas Michelis Martelly savo „Twitter“ žinutėje pareiškė užuojautą sakydamas, kad M.Beauvoiro mirtis yra „didelė netektis šaliai“.

M.Beauvoiras 6-ajame dešimtmetyje išvyko iš Haičio studijuoti chemijos Niurjorke. Vėliau jis studijavo Sorbonos universitete Paryžiuje ir grįžo į Jungtines Valstijas, kur dirbo chemiku privačiose bendrovėse.

JAV dienraščio „The New York Times“ paskelbtoje jo biografijoje sakoma, kad M.Beauvoiras grįžęs į Haitį 8-ajame dešimtmetyje, kai senelis prieš mirtį paragino jį atsidėti vudu žynio praktikai.

Nors Holivudas vudu dažnai vaizduoja kaip juodosios magijos kultą, ši religija buvo afrikiečių vergų, gabentų į Haitį XVII–XVIII amžiuje, kultūros dalis. Ją išpažįsta ir gerbia milijonai haitiečių.

Tas tikėjimas taip pat glaudžiai susipynęs su vergijos istorija toje saloje ir jos žmonių kova dėl nepriklausomybės nuo prancūzų kolonijinio valdymo.

Savo vudu šventykloje, įrengtoje iš koralų sukrauta siena apjuostame name netoli sostinės Port o Prenso, M.Beauvoiras atnašaudavo dvasioms įvairias aukas – pavyzdžiui, gėrimų butelius, karves, ožkas ir vištas.

„Vudu yra Haičio žmonių siela, ir niekas negali būti daroma be šio kultūrinio pagrindo. Tai gyvenimo būdas“, – aiškino jis.

Vudu praktikuojamas nuo XVII šimtmečio, tačiau oficialios religijos statusą įgijo tik 2003 metais, vadovaujant prezidentui Jeanui Bertrand'ui Aristide'ui.

2010 metais įtakingas JAV televizijos pamokslininkas, baptistas Patas Robertsonas sulaukė prieštaringų vertinimų pareiškęs, kad Haičiui tais metais smogusio katastrofiško žemės drebėjimo, nusinešusio per 20 tūkst. žmonių gyvybę, prigimtis buvo demoniška.

P.Robertsonas tvirtino, kad žemės drebėjimas įvyko dėl „sutarties su velniu“, kurią haitiečiai esą sudarė 1804 metais, sukilę prieš prancūzų kolonizatorius, kad išsikovotų nepriklausomybę.

2010 metais Haityje prasidėjus choleros epidemijai daug vudu praktikuojančių tikinčiųjų buvo nulinčiuoti apkaltinus juos gaminant miltelius, dėl kurių esą plinta ta liga.

M.Beauvoiras uoliai stengėsi išsklaidyti su jo religija susijusius neigiamus stereotipus ir netgi atverdavo savo šventyklą visuomenei per svarbias religines apeigas.

Manoma, kad vudu praktikuoja apie 70 proc. haitiečių. M.Beauvoiras yra sakęs, kad Haityje yra per 60 tūkst. vudu dvasininkų, kurių dauguma gyvena kaimų bendruomenėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.