Rusijai skirtus „Mistral“ klasės laivus nusipirks Egiptas

Trečiadienį Prancūzijos prezidento atstovai pranešė, kad Rusijai skirti du „Mistral“ klasės laivai bus parduoti Egiptui. Kokį sandorį sudarė su naujaisiais lėktuvnešių pirkėjais, prancūzai neatskleidė, rašo „ABC News“.

Prancūzija rado „Mistral“ klasės laivų pirkėjus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzija rado „Mistral“ klasės laivų pirkėjus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2015, 2:49 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 8:07 AM

Dėl Rusijai pritaikytų sankcijų, Prancūzija atsisakė parduoti Maskvai du laivus, tačiau sutiko atiduoti 950 mln. eurų, kuriuos Maskva jau buvo sumokėjusi.

Egiptas sutinka pirkti du “Mistral“ klasės jūrų desanto laivus, kuriuos Paryžius atsisakė perduoti Rusijai, kilus Ukrainos krizei. Taip trečiadienį pranešė Prancūzijos prezidentūra.

Prezidentas Francois Hollande'as ir Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi „iš principo susitarė dėl Egipto dviejų „Mistral“ klasės laivų įsigijimo sąlygų“, – nurodoma pareiškime.

Kaip pranešta anksčiau, derybos tarp Prancūzijos ir Egipto užsitęsė, nes šalis laikė Prancūzijos prašomą kainą pernelyg didele.

Praėjusią savaitę Kairo atstovai vos neatsisakė sandorio, bet didžiulėmis pastangomis derybos buvo atnaujintos.

 Prancūzijai nutraukusiai svarbų kontraktą su Rusija, ekspertai prognozavo, kad rasti pirkėjų „Mistral“ klasės laivams bus „nepaprastai sunku“, o pasilikti savo pajėgose prancūzams būtų buvę pernelyg brangu,.

Du 200 metrų ilgio sraigtasparnių nešėjai, pritaikyti jūrų desanto operacijoms, turėjo būti pristatyti Rusijai iki šių metų pabaigos pagal sutartį, kurios vertė – apie 1,2 mlrd. eurų. 

Tačiau jie liko Prancūzijos vakariniame Sent Nazero uoste, kai Paryžius įšaldė kontraktą, reaguodamas į Rusijos agresiją Ukrainoje praeitais metais.

Kontraktas buvo oficialiai nutrauktas rugpjūtįį, o praėjus vos kelioms valandoms po to žingsnio Prancūzijos gynybos ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas nurodė, kad kelios šalys išreiškė susidomėjimą tų laivų įsigijimu, bet daugiau detalių nepateikė. 

„Mūsų dienomis kam nors parduoti laivų – nepaprastai sunku, – anksčiau kalbėjo Londone įsikūrusios gynybos analitinio centro „IHS Jane's“ analitikas Benas Mooresas.- Jie turės smarkiai sumažinti kainą, kad ji taptų patraukli kitai šaliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.