Estijos pareigūną E.Kohverį iškeitė į Rusijos šnipą A.Dreseną

Estijos specialiosios tarnybos darbuotojas Estonas Kohveris iškeistas į buvusį Estijos saugumo policijos karininką Aleksejų Dreseną, nuteistą už slaptų duomenų perdavimą Rusijai.

Šių metų rugpjūčio 19 d. Pskovo srities teismas nuteisė E.Kohverį 15 metų kalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šių metų rugpjūčio 19 d. Pskovo srities teismas nuteisė E.Kohverį 15 metų kalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šių metų rugpjūčio 19 d. Pskovo srities teismas nuteisė E.Kohverį 15 metų kalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Šių metų rugpjūčio 19 d. Pskovo srities teismas nuteisė E.Kohverį 15 metų kalėti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2015, 1:54 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 2:37 PM

Tai šeštadienį pranešė Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) ryšių su visuomene centras, kuriuo remiasi „Interfax“.

„2015 metų rugsėjo 26 d. Kuničina Goros pasienio perėjoje Pskovo srityje ant tilto per Piuzos upę Estijos specialiosios tarnybos darbuotojas E.Kohveris, Rusijoje nuteistas už šnipinėjimą, buvo iškeistas į buvusį Estijos VRM Saugumo policijos departamento karininką A.Dreseną, kalėjusį už slaptų duomenų perdavimą Rusijos FST“, – sakoma pranešime.

Estijos žvalgybos pareigūnas buvo pagrobtas Rusijos specialiųjų tarnybų 2014 metų rugsėjo 5 d. darbo metu netoli Luhamos pasienio kontrolės punkto Estijoje. Maskva tvirtina, kad pareigūnas buvo sulaikytas Rusijos teritorijoje. Apieškant šį estų pareigūną, esą rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E. Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai – dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Šių metų rugpjūčio 19 d. Pskovo srities teismas nuteisė E.Kohverį 15 metų kalėti.

E.Kohvero advokatas Markas Feiginas sakė, kad apsikeitimas buvo „organizuotas politiniame lygmenyje“, o jo laikas buvo specialiai parinktas, kad pagerintų Rusijos įvaizdį prieš prezidento Vladimiro Putino kalbą Jungtinėse Tautose.

„Viskas tai vyksta prieš rytojaus Putino vizitą JT. Jokios kitos priežasties nėra“, – M.Feiginas rašo „Twitter“.

2012 metais Harju apskrities teismas antradienį pripažino buvusį Saugumo policijos (KaPo) bendradarbį Aleksejų Dreseną  kaltu tėvynės išdavyste ir žinybinės informacijos perdavimu bei nuteisė 16 metų laisvės atėmimo. Kartu už informacijos siuntimą FST lygtinai buvo nuteista ir jo žmona Viktorija.

Padėkos už palaikymą

E.Kohveras šeštadienį padėkojo visiems palaikiusiems jį ir jo šeimą, kol jis kalėjo Rusijoje.

„Pirmiausia noriu pasakyti, kad džiaugiuosi sugrįžęs į Estiją. Noriu padėkoti visiems, kurie rūpinosi manimi, kurie padėjo mano šeimai, kai manęs čia nebuvo“, – kalbėjo jis per spaudos konferenciją Tartu.

„Noriu padėkoti žmonėms, kurie padėjo man grįžti į Estiją ir kurie padėjo man iškęsti kalėjimą“, – pridūrė E.Kohveras.

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas padėkojo asmenims, padėjusiems pasiekti, kad Rusija paleistų E.Kohverą „Šiandien nusiimame geltonus kaspinus, kuriais reiškėme savo viltį ir palaikymą, kad Saugumo policijos pareigūnas Estonas Kohveras, pagrobtas Estijos teritorijoje praeitų metų rugsėjo 5-ąją ir įkalintas Rusijoje, grįžtų namo. Šiandien Estonas Kohveras – ištvermingas, tvirtas ir lojalus Estijos valstybės pareigūnas, grįžęs namo pas savo žmoną ir keturis vaikus“, – sakė T.H.Ilvesas.

„Taip pat dėkoju visiems Estijos žmonėms, kurie reiškė viltį, kad Estonas Kohveras sugrįš“, – pridūrė jis.

„Dėkoju mūsų sąjungininkams už tarptautinį palaikymą ir solidarumą, kuris yra stiprus, pastebimas ir veiksmingas“, – pažymėjo T.H.Ilvesas, pridūręs, kad per šį incidentą svarbiausia buvo ne didžioji politika arba specialiųjų tarnybų priešprieša, o 44 metų vyras, tarnaujantis savo šaliai ir atsidūręs įvykių sūkuryje.

Pasak T.H.Ilveso, kai kurie Estijos veiksmai, siekiant išvaduoti E.Kohverą, buvo vieši, bet kiti buvo slapti ir toliau bus laikomi paslaptyje.

„Rugpjūtį susitikęs su Estono Kohvero šeima pažadėjau, kad Estija padarys viską, ką gali, kad Estonas Kohveras grįžtų namo. Estijos valstybė ką tik tai padarė“, – pabrėžė jis.

Tuo tarpu Estijos premjeras Taavi Roivas, kuriam šeštadienį sukako 36 metai, pareiškė, kad E.Kohvero grįžimas namo jam yra geriausia gimtadienio dovana.

„Kas būtų pagalvojęs, kad geriausia gimtadienio dovana bus vidaus reikalų ministro telefono skambutis“, – T.Roivas rašė socialiniuose tinkluose.

Vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras netrukus patvirtino kad E.Kohveras jau sugrįžo į Estiją.

„Kadangi mes pirmiausia norime suteikti Estonui galimybę susitikti su savo šeima, daugiau komentarų mes pateiksime vėliau Tartu mieste Vidaus saugumo tarnybos Pietų skyriuje 15 val.“, – taip, anot atstovo spaudai, sakęs H.Pevkuras.

Estijos premjeras Roivas saugumo pareigūno Kohvero paleidimą pavadino metus trukusio neteisingumo pabaiga.

Pasirašė malonės dokumentą

E.Kohvero paleidimo į laisvę prielaida buvo abiejų šalių prezidentų pasirašytas malonės dokumentas, per spaudos konferenciją sakė Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras .

„Saugumo tarnybos ilgą laiką vedė derybas. Jų pasekmė – mainai,– sakė H.Pevkuras. – Estonas grįžo namo, o Alexei Dressenas buvo paleistas iš Estijos kalėjimo. Žinoma, prielaida tam, buvo tai, kad (Estijos) prezidentas turėjo pasirašyti malonės dokumentą, ką jis ir padarė“.

„Ta pati prielaida buvo ir Rusijos pusei – Rusijos prezidentas turėjo pasirašyti E.Kohvero malonės prašymą, ką jis ir padarė“, – pridūrė H.Pevkuras ir pažymėjo, kad derybų turinio negalįs komentuoti.

„Su šiomis derybomis buvau susijęs aš , taip pat Saugumo policijos generalinis direktorius, bet mes daugiau nieko neatskleisime nei dabar, nei ateityje“, – pabrėžė H.Pevkuras.

Jis padėkojo Estijos žiniasklaidai ir Estijos žmonėms, kad jie tikėjo, jog E.Kohveras bus išlaisvintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.