Ukrainoje atskleistas pasikėsinimas į Lenkijos premjerę

Lenkijos ir Ukrainos premjerų apsaugos tarnybų darbuotojai galimai atskleidė ruoštą sąmokslą prieš šių šalių vadovus: Ewą Kopacz ir Arsenijų Jaceniuką. Incidentas įvyko prieš devynias dienas, kai E.Kopacz Ukrainoje viešėjo oficialaus vizito metu.

Lenkijos premjerė E.Kopacz savo gyvenime patyrė jau antrą pasikėsinimą į jos gyvybę.<br>R.Butrimo nuotr.
Lenkijos premjerė E.Kopacz savo gyvenime patyrė jau antrą pasikėsinimą į jos gyvybę.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Sep 26, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:09 PM

Kelyje, kuriuo turėjo vykti vyriausybių vadovų delegacija, saugumiečiai aptiko rankinį granatsvaidį ir apšaudymui parengtą slėptuvę. Dėl to buvo skubiai pakeista vyriausybinių delegacijų maršruto trasa.

Premjerams pageidaujant šis incidentas, įvykęs rugsėjo 17 dieną, nebuvo paviešintas žiniasklaidai. Šiandien Lenkijoje apie tai pirmas pranešė dienraštis „Superexpress“, kuris išgavo vyriausybės apsaugos biuro patvirtinimą, kad minėtas incidentas tikrai įvyko.

Po to apie galimai ruoštą pasikėsinimą patvirtino ir pati E.Kopacz, pareiškusi, kad dėl atrasto granatsvaidžio buvo pakeistas jos kelionės maršrutas Ukrainoje.

Tą dieną E.Kopacz vyko į Bykovnios kapinėse vykusį paminklo, kuris skirtas pagerbti antro pasaulinio karo metu NKVD nužudytus lenkų karininkus, atidengimą. E.Kopacz šios išvykos metu lydėjo Ukrainos premjeras A.Jaceniukas.

Saugumiečiai įtartiną radinį aptiko kelio Borispolis-Bykovnia prieigose.

Iš pradžių į foliją suvyniotą slėpinį jie palaikė paprasčiausiu vamzdžiu, tačiau pasirodė, kad tai buvo rankinis granatsvaidis RPG-26.

Įdėmiai apžiūrėję apylinkes saugumiečiai aptiko ir slėptuvę, iš kuriuos turėjo būti apšaudytas kelias.

Dėl vykstančios karinės Rusijos agresijos, Ukrainoje padaugėjo ginkluotų incidentų ir ne karo regionuose. Tad nėra šimtaprocentinės garantijos, kad granatsvaidis buvo skirtas būtent pasikėsinimui į Lenkijos ir Ukrainos premjerus.

Kai A.Jeceniukas pranešė E.Kopacz, kad išvykos maršrutas pasikeitė dėl pakelėje atrasto granatsvaidžio, Lenkijos premjerė esą pareiškė tik tiek: „Ką gi, toks mūsų darbas“.

Varšuvos žiniasklaida stebisi E.Kopacz šaltakraujišikumu ir primena, kad prieš septyniolika metų buvo bandyta susprogdinti jos vyrą Marką, kuris ėjo prokuroro pareigas Skažysko mieste.

Nežinomi nusikaltėliai padėjo bombą po automobiliu, nes manė, kad M.Kopacz kaip visada 22 val. eis nuvežti automobilį į saugomą stovėjimo aikštelę.

Prokuroro gyvybę išsaugojo paprasčiausias atsitiktinumas, nes M.Kopacz per televizorių žiūrėjo Pasaulio futbolo čempionato rungtynes, kurios užsitęsė dėl lygaus rezultato. Žaidėjai gavo mušti vienuolikos metrų baudinius ir juos bemušant nugriaudėjo sprogimas, kuris visiškai suniokojo naują šeimos automobilį.

Policijai nepavyko išsiaiškinti, kas padėjo bombą, tačiau spėjama, kad tai padarė mašinų vagių mafija, kuri norėjo atkeršyti prokurorui už principingumą. Sprogimas labai sukrėtė sutuoktinius.

E.Kopacz teigia, jog ilgą laiką savo tarnybinį automobilį užvesdavo su neapsakoma baime, jog šis susprogs. Tokia baimė esą gerokai labiau palaužė jos vyrą. Šis ėmė išgėrinėti, apsvaigęs padarė avariją ir buvo nušalintas nuo pareigų.

Prieš septynis metus sutuoktiniai išsisikyrė, o prieš tris metus buvęs sutuoktinis mirė. Varšuvos žiniasklaida primena ir tai, kad 2008 metais Gruzijoje buvo apšaudytas tuometinio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio automobilis.

Apšaudymas įvyko tuo metu, kai delegacija su L.Kaczynskiu iš aeoruosto Tbilisyje vyko į Osetiją – Gruzijos regioną, kuriame vyko susirėmimai su įsiveržusia Rusijos kariuomene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.