Lenkijos prostitutė pergudravo mokesčių inspekciją

Lenkijos iždas nebepasipildys mokesčiais iš prostitucijos, nes Katovicų mieto prostitutė, vardu Iwona, teisme įrodė, kad šalies Konstitucija draudžia apmokestinti nemoralią veiklą.

Spėjama, kad vien Varšuvoje prostitucija užsiima keliolika tūkstančių merginų<br>R.Butrimo asociatyvi nuotr.
Spėjama, kad vien Varšuvoje prostitucija užsiima keliolika tūkstančių merginų<br>R.Butrimo asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

Oct 9, 2015, 10:45 PM, atnaujinta Oct 10, 2017, 11:57 PM

Katalikiškoje Lenkijoje prostitucija nėra legalizuota, tačiau asmeniškai ja užsiimti yra nedraudžiama, o baudžiami vien suteneriai. Dėl viešnamių situacija yra dar painesnė.

Oficialiai viešnamių įkurti negalima, nes tokia verslo sritis neegzistuoja, tačiau jų tikrumoje yra daugybė kiekviename mieste. Viešnamiai Lenkijoje steigiami įforminant juos, kaip „bendravimo agentūras“.

Tokios firmos yra registruojamos įmonių rejestre, nors akizaizdu, kad tai yra vien akių dūmimas. Tikrumoje visi supranta, kad agentūrose vyrai valandai ar dviem merginas renkasi ne pokalbiams apie politiką ar orus.

Varšuvoje bendravimo agentūrų skelbimų yra pilni ne tik laikraščiai, bet ir gatvės, nes tokios skrajutės yra dalinamos praeiviams, užkišamos už automobilių langų valytuvų.

Kilus ekonominei krizei mokesčių inspekcija ieškojo būdų, kaip surinkti daugiau pajamų, ir nusprendė priremti prostitutes. Inspekcija paskelbė, jog asmenys, kurie pirkdami butus ar mašinas nesugebės nurodyti pajamų šaltinio, privalės sumokėti 75 procentų mokestį.

Inspektoriai įtarinėjo, kad prostitutėmis mėgdavo apsimesti ir nieko bendro su tuo neturinčios moterys, siekdamos įteisinti nelegalias pajamas. Toks mokestis papiktino prostitutes, nes dauguma jų neturėjo galimybių imti iš klientų kasos čekių ir įrodyti, kad pajamos yra teisėtos. Iwona buvo kitokia, ji darbinosi tik tuose viešnamiuose, kur galėjo gauti savo veiklos įrodymus.

Be to, moteris kaupė kvitus už paslaugas striptizo klubuose, už pornografiniame filme suvaidintą vaidmenį. Iwona išsaugojo ir viešnamių bei pačios internete skelbtus paslaugų įkainius, jos darbo skelbimų iškarpas, klientų telefonų numerius.

Turėdama tvirtus įrodymus, kad devynis metus vertėsi prostitucija, Iwona kreipėsi į vieną teisininkų biurą, kad šis patartų, kaip išvengti papildomų mokesčių įsigyjant butą. Teisininkų patarta Iwona nusiuntė užklausimą Katovicų miesto mokesčių inspekcijos viršininkui.

Iwona pareikalavo oficialaus išaiškinimo, kodėl yra verčiama sumokėti 75 procentų mokestį už veiklą, kuri Lenkijoje neegzistuoja? Mokesčių inspekcija tokį išaiškinimą atsisakė išduoti, po ko Iwona kreipėsi pagalbos į Krokuvos administracinį teismą.

Teismas, o vėliau ir inspektoriai pripažino, kad šalies įstatymai nenumato pelnymosi iš sekso, todėl ši veikla negali būti apdėta ir mokesčiais. Kaip pareiškė teisės ekspertas Pawelas Glinskis, prostitutė laimėjo todėl, jog Lenkijos mokesčių įstatymus kūrę asmenys vadovavosi ne verslo realijų, o katalikiškos moralės dvasia.

Mokesčiai esą buvo kuriami laikantis principo, kad iš nemoralios veiklos negalima pelnytis, nors tokia veikla užsiima daugybė žmonių ir joje sukasi didžiulės sumos. Spėjama, kad vien Varšuvoje prostitucija užsiima keliolika tūkstančių moterų, o pajamos iš šio verslo šalyje gali siekti keletą milijardų zlotų.

Iwonos pergale pasinaudoti galės visos Lenkijos prostitutės, nes toks teismo sprendimas suteikia galimybę ir joms nemokėti papildomų mokesčių.

Norint, kad prostitutės mokėtų mokesčius už visas gautas pajamas, reiktų legalizuotui viešnamius. Tokiam žingsniui Lenkijos Seime artimiausiu metu nesiryš jokia valdančioji partija, tad iš prostitucijos verslo ir toliau daugiausia pelnysis nusikalstamos grupuotės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.