Rusai ir toliau tiki, kad dėl MH17 katastrofos kalti Vakarai

Nyderlandų saugumo taryba antradienį paviešino daugiau kaip 15 mėnesių trukusio tyrimo ataskaitą, kurioje paskelbė, kad praėjusią vasarą „Malaysia Airlines“ lėktuvą virš Ukrainos numušė Rusijoje pagaminta raketinio komplekso „Buk“ raketa.

Net ir praėjus daugiau nei metams, tik 3 proc. rusų mano, jog reiso MH17 lėktuvą galėjo numušti prorusiški separatistai Ukrainoje.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Net ir praėjus daugiau nei metams, tik 3 proc. rusų mano, jog reiso MH17 lėktuvą galėjo numušti prorusiški separatistai Ukrainoje.<br>„RIA novosti“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 9:18 AM

Tačiau paprastiems rusams ši ataskaita – nė motais, skelbia „The Huffington Post“.

Reisu MH17 skridusio lėktuvo katastrofą ištyrusi komisija neapsiėmė nustatyti, kas kaltas dėl 298 žmonių gyvybę nusinešusios nelaimės.

Tačiau remiantis prieinamais įrodymais ir nepriklausomais tyrimais beveik nebeabejojama, kad raketa buvo paleista iš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos teritorijos.

Iškart po nelaimės atliktos nuomonės apklausos rodo, kad absoliuti dauguma Rusijos gyventojų nemano, kad su katastrofa susiję prorusiški separatistai ar Kremlius.

Nepriklausomos Rusijos visuomenės nuomonės apklausų agentūros Levados centro apklausa, atlikta 2014 metų liepos mėnesį, parodė, kad tik 3 proc. rusų tiki, jog reisu MH17 skridusį lėktuvą numušė prorusiški separatistai.

36 proc. rusų tada manė, kad tai Ukrainos kariuomenės kaltė, o 46 proc. – kad dėl to kalta ukrainietiška priešlėktuvinė raketa.

Ši apklausa atlikta vos kelios dienos po tragedijos, kai informacija dar tik buvo pamažu viešinama.

Tačiau ir šiųmetė visuomenės nuomonės apklausa parodė lygiai tokius pat rezultatus.

2015 metų liepos mėnesio apklausos duomenimis, tie patys 3 proc. vis dar mano, kad raketinis kompleksas buvo separatistų rankose.

Vienintelis pokytis, kad dabar 17 proc. rusų dėl tragedijos kaltina JAV.

Šie skaičiai ypač įdomūs dabar, kai ryškėja vis daugiau įrodymų, kad su lėktuvo katastrofa galėjo būti susijusi ir Maskva.

Tačiau daugelis Rusijos analitikų pažymi, kad tokia Rusijos reakcija visiškai nuspėjama.

Rusijos žiniasklaida aktyviai veikiama Kremliaus politikos. Didžioji dalis rusų visą informaciją gauna tik iš valstybinės televizijos, o nepriklausomi kanalai šioje šalyje yra uždrausti arba turi apsiriboti vien internetu.

Rusijos televizijoje iškart po MH17 nelaimės sklandė įvairios alternatyvios teorijos dėl to, kas galėjo pašauti šį lėktuvą.

Bandyta įtikinėti net ir tuo, kad Ukrainos naikintuvas nukovė lėktuvą „Boeing 777“ supainiojęs jį su kitu, kuriuo esą turėjo vykti Vladimiras Putinas.

Dar prieš Nyderlandų saugumo tarybai viešai paskelbiant ataskaitą Rusijos valdžia atmetė jos išvadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.