T. Blairas pripažino, kad Irako karas lėmė IS suklestėjimą

Tony Blairas atsiprašė už klaidas, kurias padarė Irako karo metu, ir pasakė, jog teiginyje, kad dėl šio karo iškilo „Islamo valstybė“, yra tiesos, tačiau nesigaili nuvertęs Saddamą Husseiną, skelbia BBC.

Buvęs premjeras pripažino, kad tie, kurie dalyvavo nuverčiant S.Husseiną, yra iš dalies atsakingi už dabartinę situaciją Irake.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Buvęs premjeras pripažino, kad tie, kurie dalyvavo nuverčiant S.Husseiną, yra iš dalies atsakingi už dabartinę situaciją Irake.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 11:35 PM

Buvęs premjeras pareiškė, jog „tie iš mūsų, kurie nuvertė Saddamą“, yra iš dalies atsakingi už šiandieninę situaciją Irake.

Bet jis ir vėl gynė invaziją teigdamas, kad buvo „sunku atsiprašyti“ už tai, kad pašalino S.Husseiną ir kad kitokiu atveju Irakas galėjo pasukti Sirijos keliu.

T.Blairo komentaras pasirodė šiek tiek anksčiau, nei Johnas Chilcotas paskelbė tvarkaraštį, kuriame išvardytos datos, kada jis baigs šio karo tyrimą.

BBC politikos korespondentas Iainas Watsonas sakė, kad T.Blairo atsiprašymai yra labai riboti.

Klaidingos vizijos

T.Blairas atsiprašė už tai, kad prieš invaziją buvo remtasi klaidingais duomenimis, tarkim, dėl cheminio ginklo arsenalo, kurį, kaip spėta, turėjo S.Husseinas.

Jis esą iš tikrųjų naudojo chemines kovines medžiagas prieš savo piliečius, tačiau „programa tokia forma, kokia mes manėme, neegzistavo“.

JAV 2003 metų kovą įsiveržė į Iraką, koalicijos priešakyje tada buvo ir Didžioji Britanija.

 Invazijos priežastis buvo tariamas Irako masinio naikinimo ginklų arsenalas, kurio egzistavimu patikėjo tuometinis JAV prezidentas George'as W. Bushas.

Antrasis Irako karas baigėsi S.Husseino nuvertimu. Tačiau CNN primena ir tūkstančius žuvusių irakiečių, 4000 kritusių JAV karių ir 179 žuvusius britus. Be to, anot stoties, karas „įstūmė šalį į chaosą, į daug metų trukusį mirtiną, sektantišką smurtą, grupuotės „Al Qaeda“ Irake , IS pirmtakės, pakilimą“.

T.Blairas interviu pripažino ir „neabejotinas klaidas mūsų vizijose, kas atsitiks, kai režimas bus nuverstas“. Bet kalbant apie S.Husseiną, tai esą ir šių dienų požiūriu yra geriau, „kad jo ten nėra, nei jis ten būtų“.

Buvęs premjeras galiausiai pripažino ir tai, jog „yra dalis tiesos“ teiginyje, kad trečiasis Persijos įlankos karas padėjo iškilti ne tik „Al Qaeda“ Irake, bet ir IS. Europa elgiasi neteisingai

CNN interviu T.Blairas sakė, kad net jei jo politika Irake ir nepasitvirtintino, vėliau vykdyta politika pasirodė ne ką geresnė.

Jis pareiškė, jog tuo atveju, jei Irako invazija nebūtų įvykusi, šioje šakyje galėjo įsiplieksti panašus pilietinis karas kaip Sirijoje.

Tad jis ir vėl atsiprašė už dalykus, už kuriuos jau seniau buvo atsiprašęs, tačiau ne už patį sprendimą pradėti karą.

Vis dėlto svarbiausia buvusio ministro kalboje tai, kad jis pripažino, jog S.Husseino nušalinimas galėjo paskatinti „Islamo valstybės“ (IS) iškilimą.

„Tame yra dalis tiesios“, – sakė jis CNN, o tuomet ėmė aiškinti, kokia sudėtinga yra situacija Irake po S.Husseino nuvertimo.

Be to, atrodo, kad T.Blairas yra įsitikinęs, jog Europa ir Jungtinė Karalystė, nesiimdamos karinių veiksmų Sirijoje, elgiasi neteisingai.

Reikia įsidėmėti, kad šis pokalbis vyko prieš sužinant galutines J.Chilcoto išvadas pranešime, kuris jau greitai bus paviešintas.

T.Blairas žino, kas jo laukia ir kuo jis bus kaltinamas.

Kaltas ir Arabų pavasaris

T.Blairas taip pat atsiprašė už „keletą planavimo klaidų ir už tai, kad jų supratimas, kas turėtų įvykti pašalinus režimą, buvo klaidingas“.

Bet politikas teigė, kad jo paprašius pasakyti, „kad pasaulis būtų geresnis“, jei S.Husseinas vis dar būtų valdžioje, jis su tuo nesutiktų.

Kai buvusio premjero buvo paklausta, ar „pagrindinė priežastis“, dėl kurios iškilo „Islamo valstybė“, buvo karas, jis atsakė, jog „tame yra tiesos“.

„Negalima teigti, kad tie iš mūsų, kurie 2003 metais nuvertė Saddamą, neturi jokios atsakomybės dėl 2015 metų situacijos, tačiau svarbu atsiminti, kad 2011 metais prasidėjęs Arabų pavasaris vis tiek būtų paveikęs Iraką“, – dėstė jis.

Aiškindamas savo požiūrį T.Blairas sakė, kad koalicija po karo padėjo Irake sudaryti „plataus masto vyriausybę“.

Bet, pasak jo, šiokį tokį įsigalėjusį stabilumą 2009 metais sugriovė „sektantiška“ Irako valdžios politika ir „Arabų pavasario“ įtaka.

T.Blairas tvirtino, jog tuo metu „Islamo valstybė“ persikėlė iš Irako į Siriją, o vėliau sugrįžo ir į šią šalį.

Ir pridūrė, kad problemas kėlė žmonės, „kurie bandė nužudyti kuo daugiau nekaltų žmonių ir taip sutrukdyti progresui“.

Už karą neatsiprašė

Ilgai lauktas J.Clichoto pranešimas apie Irako karą greitai bus baigtas, nors kol kas dar nebuvo nustatyta tiksli data, kada jis bus paskelbtas. Praėjo jau šešeri metai nuo to laiko, kai buvęs premjeras Gordonas Brownas nurodė atlikti šį tyrimą ir žadėjo, kad jis užtruks metus.

T.Blairas paneigė, jog šis interviu buvo skirtas tam, kad išdėstytų savo įvykių versiją prieš susiduriant su gresiančia kritika.

„T.Blairas nuolat atsiprašo už tai, kad žvalgyba klydo, ir už tai, kad buvo padaryta klaidų planuojant. Bet jis visada sakė ir dar daug kartų kartos, jog nemano, kad pasielgė netinkamai nuversdamas Saddamą.

Jis nesakė, kad „Islamo valstybė“ iškilo dėl 2003 metų sprendimo pašalinti Saddamą, be to, pabrėžė, kad 2008 metais, kai „Al Qaeda“ buvo nugalėta, apie IS beveik nieko nebuvo girdėti“, – sakė atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.