Azerbaidžano lyderis įtvirtino valdžią per parlamento rinkimus

Azerbaidžano valdančioji

Azerbaidžano lyderis įtvirtino valdžią per parlamento rinkimus.<br>AP nuotr.
Azerbaidžano lyderis įtvirtino valdžią per parlamento rinkimus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2015-11-02 09:11, atnaujinta 2017-10-06 07:19

Centrinė rinkimų komisija pranešė, kad remiantis duomenimis, gautais apdorojus 91 proc. balsalapių, I.Aliyevo partija „Yeni Azerbaycan“ (azer. „Naujasis Azerbaidžanas“) iškovojo mažiausiai 69 mandatus 125 vietų parlamente.

Tarptautinės teisių gynimo grupės kritikavo šiuos rinkimus, vadino juos šališkais ir kaltino vyriausybę siuntus į kalėjimą politinius oponentus dėl suklastotų kaltinimų, taip apribojant jų partijų galimybes dalyvauti rinkimų kampanijoje.

Nė vieni rinkimai, kurie Azerbaidžane įvyko nuo 2003 metų, kai į valdžią atėjo I.Aliyevas, nebuvo tarptautinių stebėtojų pripažinti laisvais ir teisingais.

Opozicinės partijos „Musavat“ (azer. „Lygybė“) lyderis Isa Gambaras naujienų agentūrai AFP sakė, kad I.Aliyevo partijos pergalė buvo iš anksto aiški, nes rinkimuose nedalyvavo rimti opozicijos kandidatai ir būta daugybės pažeidimų.

Jis pasmerkė „nesuskaičiuojamą daugybę rinkimų klastojimo atvejų, įskaitant balsavimą kelis kartus ir neteisėtus stebėtojų darbo suvaržymus“.

Rinkimų komisija nurodė, kad balsavime dalyvavo 55,7 proc. rinkėjų.

Šios griežtai kontroliuojamos Kaukazo valstybės pagrindinės opozicinės partijos, tarp jų Nacionalinė demokratinių jėgų taryba (NCDF), „Musavat“ ir Azerbaidžano demokratų partija, sekmadienio rinkimus pasmerkė kaip „imitaciją“ ir atsisakė juose dalyvauti.

Dar viena opozicinė partija – „Respublikoniškoji alternatyva“ (ReAl) – pareiškė, jog nepripažins balsavimo rezultatų.

Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO) nepasiuntė stebėtojų į šiuos rinkimus dėl „suvaržymų“, kuriuos jos stebėjimo misijai įvedė Azerbaidžano valdžia. Ji taip pat pasmerkė valdžios taikomas griežtas priemones prieš „nepriklausomus ir kritiškus balsus“.

I.Aliyevas sekmadienį sukritikavo šį ESBO žingsnį, pavadinęs jį „nepriimtinu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.