Serbijos ir Bosnijos vyriausybės surengė istorinę bendrą sesiją

Serbijos bei Bosnijos ir

Serbijos ir Bosnijos vyriausybės surengė istorinę bendrą sesiją.<br>AP nuotr.
Serbijos ir Bosnijos vyriausybės surengė istorinę bendrą sesiją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2015, 6:20 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 6:31 PM

Dvi pusės siekia pagerinti dvišalius santykius, praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po 1992-1995 metais trukusio karo.

Serbijos premjeras Aleksandras Vučičius trečiadienį teigė, kad Serbija norėtų tapti didžiausia Bosnijos prekybos partnere. Abi šalys siekia narystės Europos Sąjungoje (ES).

Prieš Serbijos premjero vizitą Bosnijoje buvo sustiprintas saugumas.

Liepą akmenis mėtanti minia nusivijo Serbijos ministrą pirmininką per Bosnijoje vykusią gedulingą ceremoniją, skirtą paminėti Srebrenicos žudynių 20-metį.

Srebrenicos žudynės laikomos vienu kruviniausių Europos epizodų po Antrojo pasaulinio karo. 1995 metų liepą Bosnijos serbų pajėgos užėmė Srebrenicą. Jos apsupo, žudė ir masinėse kapavietėse palaidojo tūkstančius Bosnijos musulmonų vyrų ir berniukų. Iš viso per 1992-1995 metais trukusį karą žuvo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių.

Tikimasi, kad per bendrą dviejų vyriausybių sesiją bus pasirašytos sutartys dėl kultūros paveldo apsaugos, dingusių žmonių paieškų, aplinkos apsaugos ir telekomunikacijų.

Prieš bendrą sesiją A. Vučičius teigė, kad, nepaisant „karštakošių“ ginčų abiejose pusėse, neįmanoma išvengti dviejų valstybių bendradarbiavimo.

Savo ruožtu Bosnijos ministrų tarybos pirmininkas Denisas Zvizdičius tikino, kad Serbijos premjero vizitas svarbus ne tik santykių plėtrai, bet ir turi simbolinę prasmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.