Ukraina tiria „snaiperio ataką“ prieš generalinį prokurorą

Ukraina antradienį pradėjo

Kritikai kaltina P.Porošenka pasirinktinai naudojant teisingumą.<br>AP nuotr.
Kritikai kaltina P.Porošenka pasirinktinai naudojant teisingumą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 4, 2015, 8:12 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 11:20 PM

Šie pranešimai apie tikėtiną pasikėsinimą nužudyti galbūt žymi dar vieną nepageidaujamą politinį konfliktą krizės krečiamoje šalyje, kuriose per karą su prorusiškais separatistais rytiniame regione žuvo jau per 8 000 žmonių ir buvo padaryta didžiulė žala ekonomikai.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) nurodė, kad į generalinio prokuroro Viktoro Šokino gyvybę buvo pasikėsinta per pirmadienio vakarą vykusį nepaprastąjį posėdį jo biure Kijevo centre.

Ukrainos karinis prokuroras Anatolijus Matiosas sakė, kad per tą incidentą žmonės nenukentėjo tik dėl neperšaunamo stiklo, sustabdžiusio tris kulkas.

„Snaiperis šovė naudodamas šilumos jutiklį, nes visos užuolaidos buvo užtrauktos“, – A.Matioso žodžius citavo tinklalapis „Ukrainska Pravda“.

„Pamatyti kokius nors šešėlius buvo paprasčiausiai neįmanoma“, – pabrėžė jis.

Numanomas išpuolis buvo įvykdytas kitą dieną po to, kai saugumo agentais sulaikė P.Porošenkos oponento oligarcho Ihorio Kolomoiskio svarbų padėjėją, įkūrusį populistinę partiją „Ukrop“ („Krapas“) vyriausybės kontroliuojamame Dniepropetrovsko regione vidurio Ukrainoje.

I.Kolomoiskio dešinioji ranka Henadijus Korbanas, kuris buvo kelis kartus priverstas paneigti palaikantis ryšius su organizuotu nusikalstamumu, buvo suimtas vykdant akciją prieš pareigūnų korupciją. Nepasitenkinimas Ukrainoje vešinčia korupcija buvo vienas pagrindinių veiksnių, nulėmusių ankstesnės prorusiškos vyriausybės nuvertimą per proeuropietiškų aktyvistų protestus praeitais metais.

H.Korbano partija „Ukrop“ pareiškė, kad tas tyrimas yra „politinės represijos“ prieš „patriotus“.

A.Matiosas nurodė, kad numanomas snaiperis veikiausiai slėpėsi ant pastato, kuriame įsikūrusi viena prorusiška grupė, su kuria stengėsi kovoti tiek I.Kolomoiskis, tiek P.Porošenka.

Prezidentas sekmadienį pažadėjo imtis priemonių, kad būtų nutraukti ryšiai tarp politikos ir stambiojo verslo, kurie, anot Vakarų šalių, yra vienas iš pagrindinių veiksmų, pavertusių apie 40 mln. turinčią šalį antrąja neturtingiausia Europos valstybe.

Tarptautiniai skolintojai atidėjo gyvybiškai reikalingų paskolų mokėjimą, nes P.Porošenka, pats esantis televizijos ir konditerijos pramonės magnatas, vengia stoti į atvirą priešpriešą su oligarchu, kuris yra jo geras pažįstamas.

Kritikai taip pat kaltina P.Porošenka pasirinktinai naudojant teisingumą, sakydami, kad prezidentas daug atlaidesnis savo šalininkams, įtariamiems tokiais pačiais nusikaltimais.

Šimtai H.Korbano šalininkų, kurių daugelis mojavo žaliomis partijos vėliavomis ir laikė plakatus su užrašais, reikalaujančiais „laisvės politiniams kaliniams“, antradienį susirinko į demonstraciją Kijevo centre, reikalaudami, kad jų lyderis būtų paleistas.

P.Porošenka 2014 metais paskyrė I.Kolomoiskį – bankų ir metalurgijos magnatą, kurio kapitalas vertinamas 1,9 mlrd. JAV dolerių (1,7 mlrd. eurų) ir kuris laikomas trečiu turtingiausiu žmogumi Ukrainoje – Dniepropetrovsko gubernatoriumi, kad atgrasytų prorusiškus separatistus nuo užmačių užimti tą regioną.

Tačiau P.Porošenka kovą jį pašalino iš pareigų, kaltindamas 52 metų oligarchą kuriant privačias ginkluotąsias pajėgas ir mėginant išsaugoti savo įtaką valstybinėje naftos bendrovėje.

Daugelis analitikų mano, kad generalinis prokuroras, kurį parlamentas skiria prezidento teikimu, yra nusiteikęs nuodugniai išnarplioti visą Dniepropetrovsko bylą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.