Apie bombą prakalbo ir D.Cameronas, rusai ramina aistras

[[ge:lrytas:lrytas:2852920]]

Rusija ir Egiptas paragino apdairiai reikšti prielaidą, kad Sinajaus pusiasalyje nukritusiame Rusijos oro linijų lėktuve galėjo būti padėta bomba.<br>AP nuotr. iš archyvo
Rusija ir Egiptas paragino apdairiai reikšti prielaidą, kad Sinajaus pusiasalyje nukritusiame Rusijos oro linijų lėktuve galėjo būti padėta bomba.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AP, ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 5, 2015, 1:58 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 4:11 PM

Jungtinė Karalystė trečiadienį sustabdė visus skrydžius į Egipto Sinajaus pusiasalį, atsižvelgdama į saugumo ekspertų rekomendacijas po savaitgalį įvykusios Rusijos keleivinio lainerio katastrofos, nusinešusios 224 žmonių gyvybes. Dėl šios priežasties tūkstančiai britų turistų įstrigo Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche.

Kalbėdamas savo rezidencijoje Dauningo gatvėje D.Cameronas sakė „labai užjaučiantis“ egiptiečius, kurių ekonomika itin priklauso nuo turizmo, bet pabrėžė turėjęs „laikyti svarbiausiu Britanijos žmonių saugumą“.

Pasak jo, britų pareigūnai dar nėra tikri, kad tas lėktuvas buvo susprogdintas, bet tokia „tikimybė labai didelė“.

D.Cameronas pridūrė vėliau ketvirtadienį telefonu aptarsiantis tą katastrofą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Tuo tarpu Rusija ir Egiptas paragino apdairiai reikšti prielaidą, kad Sinajaus pusiasalyje nukritusiame Rusijos oro linijų lėktuve galėjo būti padėta bomba, skelbia BBC.

Rusija nurodė, kad tokia teorija tėra „spekuliacija“. Tuo metu Egiptas pareiškė, kad kol kas „nėra įrodymų“, galinčių tai pagrįsti.

JAV ir Jungtinės Karalystės pareigūnų teigimu, žvalgybos duomenys rodo, kad Rusijos oro linijų bendrovės lėktuvo katastrofą galėjo sukelti bomba. Imdamasi prevencinių priemonių, Britanija atidėjo skrydžius į ir iš Egipto kurorto Šarm el Šeicho.

Tuo metu su „Islamo valstybe“ susiję kovotojai skelbia numušę lėktuvą su 224 keleiviais ir įgulos nariais.

Rusijos aviacijos kompanijos „Kogalymavia“ (Metrojet) lėktuvas A321, skridęs maršrutu Šarm el Šeichas – Sankt Peterburgas, sudužo spalio 31 d., praėjus 23 minutėms po pakilimo už 100 kilometrų nuo Šiaurės Sinajaus provincijos administracinio centro El Arišo miesto. Iš viso lėktuvu skrido 217 keleivių ir septyni įgulos nariai. Jie visi žuvo. Dauguma keleivių buvo rusai.

Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas nurodė, kad vyriausybė vertina visą esamą informaciją, įskaitant ir „Islamo valstybės“ tvirtinimus. Politikas pridūrė, kad esama „didelės tikimybės“, jog lėktuvo katastrofą sukėlė sprogstamasis užtaisas.

Savo ruožtu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas nurodė, kad ši išvada yra pirmalaikė.

„Teorijas apie tai, kas atsitiko, ir incidento priežastis gali patvirtinti tik tyrimas“, – žurnalistams teigė D. Peskovas.

Egipto civilinės aviacijos ministras Hossamas Kamalas nurodė, kad tyrimo komanda „kol kas neturi jokių įrodymų ar duomenų, galinčių patvirtinti šią teoriją“. Katastrofos tyrimui vadovauja Egiptas, jam padeda Rusijos ir kiti tarptautiniai ekspertai.

„Nenorime skubotai daryti išvadų“, – teigė šiuo metu Britanijoje besilankantis Egipto prezidentas Abdula Fattah al-Sisis.

„Visi esame susirūpinę. Norime žinoti viso to priežastis. Tyrimo rezultatai bus atskleisti, mes neturime ko slėpti“, – pridūrė vadovas.

A. F. al Sisis, kuris netrukus susitiks su Jungtinės Karalystės premjeru Davidu Cameronu, anksčiau „Islamo valstybės“ tvirtinimus, esą ji atsakinga už lėktuvo nelaimę, pavadino propaganda.

F. Hammondas pranešė, kad ketvirtadienį skrydžiai iš Šarm el Šeicho nebus vykdomi, tačiau tikimasi, kad penktadienį oro linijos pradės skraidinti namo kelis tūkstančius šiuo metu Egipto kurorte esančių britų. Jis taip pat pridūrė, kad sprendimas atidėti skrydžius buvo priimtas „itin nenoriai“.

Rusijos Federacijos Tarybos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas pareiškė, esą šis Britanijos žingsnis buvo politiškai motyvuotas dėl šalies nepritarimo Rusijos veiksmams Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.