Prancūzijos premjeras: „Šengeno sistemai kyla pavojus“

Dalis įtariamų Paryžiaus

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos Šengeno zonai iškils pavojus.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Sąjungos Šengeno zonai iškils pavojus.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2015, 6:48 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:49 PM

Ketvirtadienį buvo patvirtinta, kad Abdelhamidas Abaaoudas – marokiečių kilmės Belgijos pilietis, kuris per pastaruosius dvejus metus buvo susijęs su virtine ekstremistų sąmokslų Europoje – žuvo per policijos reidą, surengtą trečiadienį Paryžiaus šiauriniame priemiestyje esančiame bute.

Vykstant debatams dėl saugumo spragų, leidusių A.Abaaoudui prasmukti, M.Vallsas paragino Prancūzijos kaimynes „tinkamai atlikti savo vaidmenį“, sakydamas, kad dėl visos Šengeno sistemos „iškils klausimas ... jeigu Europa neprisiims atsakomybės“ už savo sienas.

Šengeno sistema leidžia žmonėms laisvai judėti 26 šalių zonos viduje be pasų tikrinimo prie sienų, tačiau ši tvarka patyrė didelį spaudimą šiais metais, kai žemynas išgyvena didžiausią migracijos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo. Jau daugiau negu 800 tūkst. migrantų ir pabėgėlių šiemet atvyko į Europą, o M.Vallsas pabrėžė, jog kai kurie iš Paryžiuje siautėjusių užpuolikų pasinaudojo šia sumaištimi.

„Tie asmenys pasinaudojo pabėgėlių krize ... šituo chaosu, tikriausiai leidusiu kai kuriems prasmukti“ į Prancūziją, jis sakė televizijai „France 2“. „Kiti jau buvo Belgijoje. Na, o treti – privalau jums priminti – buvo Prancūzijoje“, – sakė M.Vallsas. Anksčiau vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as  nurodė, kad Paryžius nebuvo gavęs „jokios informacijos“ iš kitų Europos šalių apie A.Abaaoudo atvykimą į Senąjį žemyną, nors jis buvo žinomas džihadistas, ieškomas pagal tarptautinį arešto orderį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.