Putinas panaikino draudimą bendradarbiauti su Iranu

Rusijos prezidentas Vladimiras

Putinas panaikino draudimą bendradarbiauti su Iranu branduolinės energetikos srityje.<br>AP nuotr.
Putinas panaikino draudimą bendradarbiauti su Iranu branduolinės energetikos srityje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 23, 2015, 1:59 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 6:35 AM

Pirmadienį pasirašytas V.Putino įsakas leidžia Rusijos bendrovėms bendradarbiauti su Irano įmonėmis, tokiomis kaip Fordo urano sodrinimo kompleksas, taip pat padėti Teheranui pertvarkyti Arako branduolinį reaktorių.

Nuo šiol Rusijos bendrovės galės sudarinėti sandorius, pagal kuriuos Iranas galės eksportuoti prisodrintą uraną, kurio yra sukaupęs daugiau negu daugiau negu 300 kg, mainais į gamtinę urano žaliavą, sakoma Kremliaus įsake.

Pagal liepą sudarytą istorinį susitarimą su galingosiomis šalimis Iranas sutiko smarkiai apriboti savo branduolinę programą, todėl šiitiškai respublikai būtų sudėtingiau pasigaminti branduolinių ginklų.

Teheranas sutiko dviem trečdaliais sumažinti savo naudojamų urano sodrinimo centrifugų skaičių. Prisodrintas uranas gali būti naudojamas taikiai atominei energetikai ir mokslo tyrimams, bet taip pat kaip užtaisas branduoliniuose ginkluose.

Rusijos bendrovės tikisi plėtosi verslą su Iranu, kai bus atšauktos sankcijos tai šaliais – galbūt jau per ateinančius du mėnesius, jeigu bus pripažinta, kad šiitiška respublika laikosi sutarties sąlygų.

V.Putinas pirmadienį atvyko į Teheraną derybų su aukščiausiuoju šalies lyderiu ajatola Ali Khamenei ir prezidentu Hassanu Rouhani. Manoma, kad per šį vienos vizitą Rusijos lyderis daugiausiai dėmesio skirti konfliktui Sirijoje.

Rusijos vadovas taip pat dalyvaus Teherane vykstančiame dujas eksportuojančių šalių viršūnių susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.