Prancūzijoje imamams ketinama išdavinėti leidimus pamokslauti

Prancūzijos musulmonų lyderis antradienį pareiškė, kad siekiant išrauti ekstremizmą su šaknimis imamams bus sukurti pamokslavimo leidimai. Tai bus naujas religijos būdas kovoti su džihadistų propaganda, rašo „The Guardian“.

Šie leidimai patvirtintų, kad imamas skleidžia „tolerantišką ir atvirą islamą“.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Šie leidimai patvirtintų, kad imamas skleidžia „tolerantišką ir atvirą islamą“.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2015, 6:41 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 8:18 PM

Prancūzijos musulmonų religijos tarybos (CFCM) prezidentas Anouaras Kbibechas teigė, kad šalies imamai turėtų gauti sertifikatus, „kaip vairuotojų pažymėjimus“, kurie užtikrintų, jog jie skleidžia „tolerantišką ir atvirą islamą“.

Ši idėja buvo išsakyta praėjus 11 dienų nuo pragaištingų išpuolių Paryžiuje, kurie pareikalavo 130 žmonių gyvybės, nes pastaruoju metu vis stiprėja baimė, kad Prancūzijoje užaugusius islamo išpažinėjus radikalizuoja piktavaliai pamokslininkai.

Teroristiniuose išpuoliuose, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybę“ dalyvavo mažiausiai keturi Prancūzijos piliečiai.

CFCM teigė, kad leidimus dalintų atlikę teologinių žinių ir Prancūzijos principų laikymosi patikrinimus. Tuomet dvasininkai turėtų pasirašyti „imamų chartiją“, kurioje pasižadėtų „gerbti respublikos įstatymus“.

Kol kas nepanašu, kad šie leidimai bus būtini. Tuo labiau, kad CFCM, kuri raginant valdžios institucijoms buvo įkurta maždaug prieš dešimtmetį, neatstovauja kiekvienos mečetės ir maldos namų Prancūzijoje, kurioje gyvena maždaug penki milijonai musulmonų.

Bet A.Kbibechas yra įsitikinęs, kad toks metodas vis tiek atneštų naudos. Atėmus iš imamo leidimą galbūt ir nepavyktų užkirsti jam kelią pamokslauti, tačiau tai priverstų mečetes susidurti su atsakomybe ir atsižvelgti ką jos samdo.

„Atėjo laikas imtis veiksmų. Prancūzijos musulmonai taip pat padarys savo dalį“, – kalbėjo A.Kbibechas. Jis pakartojo kad „beatodairiškai smerkia“ tuos, kurie pasirenka žiaurumo kelią ir pabrėžė, kad tokie asmenys „niekada nesulauks Prancūzijos musulmonų palaikymo“.

Jis taip pat paminėjo, kad CFCM įkurs „religinę tarybą“, kuri teologiniais argumentais paneigs „visus teroristų ir džihadistų naudojamus argumentus, kuriais šie vilioja jaunus žmones“.

Vidaus reikalų ministras Bernardas Cazeneuve tvirtai pareiškė, jog „vyriausybe yra pasiryžusi padaryti viską“, kad užkirstų kelią „neapykantos pamokslininkams“ skleisti savo žinią.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?