Teksase plintant islamofobijai buvo paviešinti musulmonų adresai

Po kruvinų išpuolių Paryžiuje pasaulyje tvyro įtampa, o daugybė žmonių ėmė jausti neapykantą visiems musulmonams. Vis didėjanti įtampa pasireiškė ir Teksase, kai prieš islamą nusiteikusi grupė, kuri surengė ginkluotą protestą priešais Dalaso islamo centrą, savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje paviešino musulmonų bei „jiems prijaučiančių“ žmonių vardus ir adresus, skelbia „The Guardian“.

Teksase vis daugėja diskriminacijos prieš islamą atvejų.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Teksase vis daugėja diskriminacijos prieš islamą atvejų.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Teksase vis daugėja diskriminacijos prieš islamą atvejų.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Teksase vis daugėja diskriminacijos prieš islamą atvejų.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 26, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 4:05 PM

Praėjusį šeštadienį grupuotė, kuri save vadina „Amerikos ir islamo santykių biuru“ (Bureau of Amercan Islamic Relations), priešais Dalase, Irvingo priemiestyje įsikūrusį islamo centrą surengė ginkluotą protestą.

„Mes protestuojame prieš Sirijos pabėgėlių atvykimą į Ameriką, protestuojame prieš Amerikos islamizavimą“, – sakė grupuotės atstovas Davidas Wrightas.

Buvo sudarytas mažiausiai 50 žmonių vardų sąrašas iš įrašo, kuriame paminėti žmonės kalbėję ar pasirengę išreikšti nuomonę kovo mėnesį vykusiame Irvingo miesto tarybos susirinkime.

Šio susirinkimo metu taryba balsavo už planuotą valstijos įstatymo projektą , kuris pabrėžtų jau ir taip įtvirtintą vidinių įstatymų pirmenybę prieš užsienio įstatymus.

Daug bendrijos musulmonų jautėsi, kad šis įvykis buvo nukreiptas prieš juos. Jis vyko po to, kai Irvingo meras Bethas Vanas Duyne sukėlė bangas dešiniųjų žiniasklaidoje kalbėdamas su nuorodomis į islamo ginčų tarpininkavimo platformą, kuri neteisingai buvo charakterizuota, kaip „nelegalus šarijos tesimas“.

Amerikos ir Islamo santykių tarybos (CAIR) Dalaso-Fortvorto šakos direktoriaus pavaduotoja Aia Salema sakė, kad atmosfera praėjusios savaitės proteste „buvo labai grėsminga. Jie turėjo (šautuvus) „AR-15“, o jų veidai buvo uždengti.“

Teksaso įstatymai leidžia atvirai nešioti ilgavamzdžius ginklus.

Pasak A.Salemos, nuo lapkričio 13 dieną Prancūzijoje vykusių išpuolių CAIR „gavo daug daugiau pranešimų apie neapykantos nusikaltimus“. Moteris teigė, kad ją pačią kiti asmenys du karus užsipuolė žodžiais.

Tuo tarpu Ostino priemiestyje esančiame Flugervilio mieste mečetė buvo apmėtyta išmatomis ir išplėštais korano puslapiais.

Valstybinė CAIR būstinė Vašingtone išleido pranešimą, kuriame skelbiama, kad „per pastarąją pusantros savaitės buvo gauta daugiau pranešimų apie islamofobišką diskriminaciją, bauginimus, grasinimus ir žiaurius veiksmus, kurių imtasi prieš Amerikos musulmonus (ar tuos, kurie atrodo, kaip musulmonai) ir islamo institucijas , nei per kokį nors kitą laikotarpį nuo rugsėjo 11-osios išpuolių“.

CAIR mano, kad tokios tendencijos priežastys yra „išpuoliai Paryžiuje, 2016 metų rinkimų kandidatų bei įstatymų leidėjų islamofobijos platinimas“ ir politikai, kurie ragina JAV nepriimti pabėgėlių iš Sirijos ir abejoja patikros procedūrų efektyvumu.

Dalaso-Fortvorto regione gyvena maždaug 200 tūkst. musulmonų. Kitame Dalaso priemiestyje Garlande sausį, po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje, vyko didžiulis prieš musulmonus nukreiptas protestas. Tuo tarpu gegužę Garlando policija nušovė du ginkluotus vyrus konkurse „nupiešk pranašą“. Praėjusį mėnesį prie Finikso mečetės vyko ginkluota prieš islamą nukreipta demonstracija „Pasaulinis mitingas už žmoniją“, tačiau jis nesulaukė plataus palaikymo.

Irvingas tarptautinio dėmesio sulaukė rugsėjį, kad 15 metų berniukas Ahmedas Mohamedas į mokyklą atsinešė rankų darbo laikrodį, o mokyklos darbuotojai palaikė jį bomba. Nuo to laiko jo šeima išsikėlė į Katarą ir reikalauja 15 mln. JAV dolerių (14,1 mln. eurų) atlyginti žalai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.