Dėl turkų numušto bombonešio V. Putinas rėžė Vašingtonui

[[ge:lrytas:lrytas:224193]]

V.Putinas lieja pyktį ir švaistosi kaltinimais.<br>AP nuotr.
V.Putinas lieja pyktį ir švaistosi kaltinimais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 27, 2015, 7:32 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:08 PM

„Amerikos pusė, vadovaujanti koalicijai, kuriai priklauso Turkija, žinojo mūsų lėktuvų skrydžių padėtį ir laiką, o mums buvo smogta kaip tik toje vietoje ir tuo laiku“, – V.Putinas sakė Kremliuje per bendrą spaudos konferenciją su Prancūzijos prezidentu Francois Hollande'u.

„Kalbant apie tai, kad mūsų lėktuvų neva neatpažino Turkijos oro pajėgos – to negali būti, neįmanoma, – pridūrė jis. – Visa tai nesąmonės, atsikalbinėjimai.“

V.Putinas pabrėžė, kad ant Rusijos lėktuvų „yra atpažinimo ženklai, ir jie gerai matomi“.

„Mūsų nuomone, kad yra veikianti koalicija, o Turkija – šios koalicijos narė, kuri privalėjo žinoti, kad ten dirba būtent Rusijos aviacija. Kokia gi dar? – tęsė jis. – Na, o jeigu jie būtų sužinoję, kad tai amerikiečių lėktuvas, ar būtų smogę Amerikos (lėktuvui)?“

Prieš derybas su F.Hollande'u V.Putinas ir Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apsikeitė dygiais komentarais: Rusijos lyderis sakė laukiantis Ankaros atsiprašymo, o R.T.Erdoganas atmetė tokią galimybę.

V.Putinas ketvirtadienį pavadino nesąmone Turkijos pareiškimą, kad ji nebūtų numušusi to lėktuvo, jeigu būtų žinojusi, kad jis priklauso Rusijai.

Pasak Maskvos, Turkijos „F-16“ naikintuvas antradienį virš Sirijos teritorijos numušė Rusijai priklausiusį „Su-24“ bombonešį. Ankara teigia, kad rusų karinis lėktuvas pažeidė jos oro erdvę.

Orlaivis įsirėžė į kalno šlaitą sukilėlių kontroliuojamoje teritorijoje, esančioje netoli Turkijos sienos.

Vienas iš dviejų Rusijos pilotų buvo nušautas, kai parašiutu leidosi iš degančio bombonešio.

Antrąjį pilotą išgelbėjo Rusijos ir Sirijos specialiosios pajėgos. Dėl šio incidento įtampa tarp Ankaros ir Maskvos itin išaugo, o prezidentas Vladimiras Putinas įspėjo Turkiją dėl „rimtų padarinių“. Ketvirtadienį jis taip pat atmetė Turkijos tvirtinimus, esą ši nežinojo, kad numuštas bombonešis priklausė rusams.  

O Turkijos premjeras Ahmetas Davutoglu Didžiosios Britanijos „Times“ laikraščiui akcentavo, kad Ankara „dirbs su Rusija ir kitomis savo sąjungininkėmis, kad sumažintų įtampą“ po Turkijos numušto rusų karinio lėktuvo, skelbia BBC.

Ministras pirmininkas pabrėžė, kad kova su „Islamo valstybe“ laikoma didžiausiu prioritetu, tačiau pridūrė, jog Turkija privalo apsaugoti savo suverenią teritoriją. „Turkijos oro erdvėje neidentifikuoto naikintuvo numušimas nebuvo ir nėra aktas prieš konkrečią valstybę“, – „Times“ rašė A. Davutoglu.

Jis akcentavo, kad Turkija ėmėsi veiksmų, pagristų veiksmų pradžios taisyklėmis, ir pridūrė, jog „priemonės, skirtos ginti mūsų šalį, išliks“. Vis dėlto premjeras pažymėjo, kad „šiuo metu plėtojamos būtinos diskusijos“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau atmetė Rusijos raginimus atsiprašyti, pareiškęs, kad Ankara neprivalo apgailestauti dėl šalies oro erdvės pažeidimo. „Jei būtume žinoję, kad tai Rusijos lėktuvas, galbūt būtume įspėję apie tai kitu būdu“, – vis dėlto pažymėjo šalies vadovas.

Turkijos kariuomenė teigia daug kartų įspėjusi Rusijos bombonešį apie oro erdvės pažeidimus, prieš paleisdama į jį raketą. Pasak Ankaros, numuštas Rusijos lėktuvas Turkijos teritorijoje buvo 17 sekundžių.

Išgyvenęs rusų pilotas, savo ruožtu, pareiškė negavęs jokio perspėjimo ir tvirtino, kad bombonešis visą skrydžio laiką buvo Sirijos oro erdvėje. Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas po incidento įspėjo apie galimą neigiamą poveikį, susijusį su Turkijos interesais Rusijoje, bendrais investicijų projektais ir maisto produktais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.