Žmogaus teisių gynėjų akiratyje – G.W.Bushas

Žmogaus teisių organizacija

Skelbiama, kad prezidentaujant G.W.Bushui buvo sukurta visame pasaulyje veikusių slaptų kalėjimų sistema.<br>AP nuotr. iš archyvo
Skelbiama, kad prezidentaujant G.W.Bushui buvo sukurta visame pasaulyje veikusių slaptų kalėjimų sistema.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2015, 10:02 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 7:36 PM

HRW savo pranešime kritikuoja, kad asmenys, atsakingi už CŽV elgesį su spėjamais teroristais po 2001 metų Rugsėjo 11-osios išpuolių, nebuvo patraukti atsakomybėn. Esą yra pakankamai įrodymų baudžiamajam procesui pradėti.

„Prieš JAV atstovus, kurie kūrė CŽV programą, ją autorizavo ir įgyvendino, turėtų būti pradėtas tyrimas dėl sąmokslo vykdyti kankinimus ir kitus nusikaltimus“, – sakoma 153 puslapių ataskaitoje. Be G.W.Busho HRW dar mini tuometinį viceprezidentą Dicką Cheney, buvusį teisingumo sekretorių Johną Ashcroftą ir buvusį CŽV direktorių George'ą Tenetą, taip pat kitus asmenis. Už savo veiksmus esą turi atsakyti ir psichologai Jamesas Mitchellas bei Bruce'as Jessenas, susiję su „išplėstiniais tardymo metodais“.

2014 metų gruodį Senatas Vašingtone paskelbė kelerius metus trukusio tyrimo apie CŽV tardymo metodus vadinamojoje kovoje su terorizmu rezultatus. Visuomenė tada sužinojo detales, kaip, prezidentaujant G.W.Bushui, buvo sukurta visame pasaulyje veikusių slaptų kalėjimų, kuriuose įtariamieji buvo brutaliai kankinami, sistema.

CŽV agentai, be kita ko, taikė vadinamąjį skandinimo metodą (Waterboarding), kai simuliuojamas asmens prigėrimas. Kaliniams iki 180 valandų nebuvo leidžiama miegoti. Jie turėjo stovėti arba būti skausmingomis pozomis. Vienas kalinys pusnuogis buvo prirakintas prie betoninių grindų ir vėliau mirė dėl kūno atšalimo.

Praėjus metams po Senato paskelbtos ataskaitos prezidento Baracko Obamos vyriausybė vis dar nepradėjo baudžiamojo proceso, kritikavo HRW vadovas Kennethas Rothas. Nusikaltimams esą nesuėjo senatis ir jie dar gali būti tiriami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.