Katalonams prastos žinios iš teismo – negalės atsiskirti?

Ispanijos Konstitucinis

Ispanijos Konstitucinis Teismas trečiadienį panaikino Katalonijos parlamento priimtą rezoliuciją, skelbiančią apie šio turtingo šiaurės rytinio regiono atsiskyrimo proceso pradžią.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ispanijos Konstitucinis Teismas trečiadienį panaikino Katalonijos parlamento priimtą rezoliuciją, skelbiančią apie šio turtingo šiaurės rytinio regiono atsiskyrimo proceso pradžią.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 2, 2015, 4:53 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 4:24 PM

„Sprendimas vienbalsis, „ – sakė konservatorių premjeras savo kalboje.

Praėjusį mėnesį priimta rezoliucija ragina regioninę asamblėją per 30 dienų pradėti rengti teisės aktus, pagal kuriuos būtų sukurta atskira socialinio draudimo sistema ir iždas, o visišką nepriklausomybę būtų galima paskelbti jau 2017 metais.

M.Rajoy, kurio laukia sunki kova, siekiant išlaikyti valdžią po gruodžio 20 dienos visuotinių rinkimų, iš karto apskundė šią rezoliuciją Konstituciniam Teismui, o šis nedelsiant sustabdė jos vykdymą, kol bus priimtas teismo sprendimas.

Nors Katalonijos nepriklausomybės šalininkų stovykla rugsėjo mėnesį vykusiuose rinkimuose pirmą kartą laimėjo daugiausia vietų 135 vietų regioninėje asamblėjoje, ji gavo tik 48 proc. balsų.

Visuomenės apklausos rodo, kad dauguma katalonų pasisako už referendumą dėl nepriklausomybės, tačiau nuomonės dėl atsiskyrimo nuo Ispanijos yra prieštaringos.

Katalonija, 7,5 mln. gyventojų turintis regionas, kuriame sukuriama maždaug penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), turi savo kalbą ir kultūrines tradicijas. Ji jau seniai reikalauja didesnės autonomijos, ypač mokesčių srityje, nes sako į valstybės biudžetą įnešanti daugiau nei iš jo gaunanti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.