JAV remia Izraelio kuriamas nausėdijas

Nors Vašingtonas oficialiai smerkia Izraelio kuriamas nausėdijas palestiniečių gyvenamose teritorijose, JAV organizacijos per kelerius metus jose įsikūrusius žydus parėmė milžiniškomis sumomis.

Net ir didžioji tarptautinės bendruomenės dalis nausėdijas laiko neteisėtomis.<br>AP nuotr.
Net ir didžioji tarptautinės bendruomenės dalis nausėdijas laiko neteisėtomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 9, 2015, 9:45 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:43 AM

Izraelio dienraštis „Haaretz“ paskelbė, kad maždaug 50 ne pelno organizacijų JAV skyrė daugiau negu 220 mln. JAV dolerių (200 mln. eurų) nausėdijoms kurti Vakarų Krante. O ši parama netgi nebuvo apmokestinta, nes pagal JAV įstatymus už paramą galima nemokėti pajamų mokesčio.

„Haaretz“ atlikus tyrimą nustatyta, kad už dalį amerikiečių paaukotų pinigų teikiama teisinė pagalba ekstremizmu kaltinamiems izraeliečiams.

Be to, iš šių lėšų perkami namai Vakarų Krante, gerinamos žydų gyvenimo sąlygos ir mokamas atlyginimas vienos nausėdijos vadovui Menachemui Livni.

Šis izraelietis dar devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo įkalintas dėl jo radikalios grupuotės rengtų išpuolių prieš palestiniečius.

Kaip tikina „Haaretz“, JAV vyriausybė, atleisdama aukotojus nuo mokesčių, pati netiesioginiu būdu parėmė Izraelio nausėdijų kūrimą.

Įdomiausia, kad Vašingtonas oficialiai priešinasi nausėdijų kūrimui okupuotose teritorijose ir laiko tai kliūtimi taikai Artimuosiuose Rytuose.

Dėl statybų Izraelį savaitgalį darkart įspėjo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Vakarų Krante, Rytų Jeruzalėje ir Gazos Ruože palestiniečiai siekia įkurti savo valstybę. Tiesa, visas tris teritorijas Izraelis užėmė dar 1967 metais.

Kai praėjusiais metais sužlugo dar vienas bandymas sėsti prie derybų stalo, tarp žydų ir palestiniečių kilo nauja smurto banga.

Per jau du mėnesius nesibaigiančius išpuolius subadyta 19 izraeliečių, taip pat žuvo mažiausiai 108 palestiniečiai.

Daug išpuolius surengusių palestiniečių kilę iš Hebrono. Šioje nausėdijoje 850 izraeliečių gyvena apsupti dešimčių tūkstančių palestiniečių.

Izraelis kaltina palestiniečių teritorijų lyderius kurstant smurtą. Bet patys palestiniečiai tikina, kad tai reakcija į beveik pusę amžiaus besitęsiančią okupaciją.

Net ir didžioji tarptautinės bendruomenės dalis nausėdijas, kuriose gyvena beveik 600 tūkst. žydų, laiko neteisėtomis. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.