ES atidėjo derybas dėl sankcijų Rusijai

Europos Sąjungos šalys

ES atidėjo derybas dėl sankcijų Rusijai.<br>AP asociatyvi nuotr.
ES atidėjo derybas dėl sankcijų Rusijai.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 7:13 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 8:15 AM

28 Bendrijos šalių ambasadoriai turėjo trečiadienį be jokių debatų dar šešiems mėnesiams pratęsti sankcijas, kurios buvo paskelbtos Rusijai dėl konflikto Ukrainoje.

Tačiau vienas ES diplomatinis šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad „šis punktas buvo pašalintas iš darbotvarkės“, o kai ambasadoriai vėl susitiks ketvirtadienį, jie tikriausiai aptars šią temą.

Sankcijų klausimas vertinamas prieštaringai tuo metu, kai Vakarų šalys stengiasi įtraukti Maskvą į pastangas padėti išspręsti Sirijos konfliktą, todėl Roma sakė, kad sprendimą dėl sankcijų turėtų priimti ES lyderiai, kurie susitiks Briuselyje ateinantį ketvirtadienį ir penktadienį.

„Visa tai kaba ore. ... Klausimas – kur turėtų būti priimtas tas sprendimas, o kai kurie nori, kad tai įvyktų ateinančią savaitę lyderių susitikime“, – vienas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Italija spaudžia (rinktis tą variantą)“, – pridūrė šaltinis.

Italų šaltiniai patvirtino, kad Roma paprašė surengti diskusijas dėl sankcijų, nes tai yra svarbus klausimas, kurį reikia tinkamai aptarti.

Tačiau tokios pozicijos nereikėtų vertinti kaip ženklo, jog Italija esanti nusistačiusi prieš sankcijas, pabrėžė jie.

Plačios ekonominės sankcijos, nukreiptos prieš Rusijos bankininkystės, naftos ir gynybos sektorius, buvo paskelbtos po to, kai pernai liepą virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas. Dėl to incidento daugelis kaltino tame regione veikiančius prorusiškus sukilėlius, esą gavusius iš Maskvos galingų priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Dabar tvyro neaiškumas, koks bus kitas Bendrijos žingsnis, sakė Europos šaltiniai.

„Tai priklauso nuo italų, kurie laukia (premjero Matteo) Renzi sprendimo. Tikėtina, kad šis klausimas vėl bus iškeltas šiandien arba rytoj, arba visa tai persikels į užsienio reikalų ministrų susitikimą pirmadienį, – nurodė vienas šaltinis. – Turime palaukti ir pažiūrėti.“

Nesutarimai, kaip būtų geriausia tvarkyti ryšius su Maskva, vėl paaštrėjo, Briuseliui ir Vašingtonui mėginant įtraukti Rusiją į pastangas užbaigti karą Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?