Pateikė naujų detalių apie Kalifornijos šaudynių užpuolikus

Musulmonai vyras iš

AFP/ Scanpix nuotr.
AFP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2015, 1:47 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 5:45 AM

FTB tyrimas nustatė, kad Jungtinėse Valstijose gimęs Syedas Farookas ir pakistanietė Tashfeen Malik buvo įkvėpti užsienio teroro grupuočių ir diskutavo apie „džihadą bei kankinystę“ dar 2013 metais, pažymėjo J.Comey.

Tyrimas „rodo, kad jie iš tikrųjų buvo radikalizuoti dar prieš pradėdami maloniai bendrauti arba matytis internetu, – jis sakė per Senato teisės komiteto posėdį. – Ir internetu jie bent 2013 metų pabaigoje kalbėjosi tarpusavyje apie džihadą ir kankinystę – prieš susižadėdami, vėliau susituokdami ir gyvendami kartu Jungtinėse Valstijose“.

J.Comey pateikta informacija kertasi su ankstesne tyrėjų versija, kad T.Malik galbūt radikalizavo jos vyras, kuris atrodė esantis atakų San Bernardine iniciatorius.

Manoma, kad 29 metų pakistanietė prisiekė ištikimybę džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ pranešime, kuris buvo paskelbtas socialiniame tinkle „Facebook“ kitu vardu – maždaug tuo metu, kai įvyko šaudynės, nurodė žiniasklaida.

Užpuolikai nušovė 14 žmonių, o dar 21 sužeidė per vakarėlį, kuriame buvo daug S.Farooko bendradarbių. Keliomis valandomis vėliau sutuoktiniai buvo nukauti per susišaudymą su policija.

Pareigūnai sakė, kad pora, kuri augino šešių mėnesių dukrelę, savo namuose Kalifornijoje buvo sukaupę tūkstančius šovinių ir 12 vamzdinių bombų; taip pat rasta medžiagų bomboms gaminti.

J.Comey sakė manantis, kad jiedu buvo „įkvėpti užsienio teroro organizacijų“, o FTB mėgina nustatyti, ar sutuoktiniams kas nors padėjo, teikė palaikymą arba aprūpino.

„Mes labai uoliai stengiamės išsiaiškinti, ar jie turėjo kitokių planų“, – pridūrė jis.

Kol kas pareigūnai nerado jokių IS „kuopelių arba tinklų“ Jungtinėse Valstijose, nurodė FTB vadovas.

Tačiau tyrėjai aiškinasi ryšius tarp S.Farooko ir jo ilgamečio draugo bei kaimyno Enrique Marquezo, kuris, kaip įtariama, nupirko du automatus, kuriuos pora panaudojo per žudynes.

Pasak JAV senatoriaus Jameso Rischo, E.Marquezas paaiškino tyrėjams, kad kartu su S.Farooku planavo įvykdyti ataką prieš trejus metus, bet atsisakė tų planų po virtinės įtariamų teroristų areštų Jungtinėse Valstijose.

„Jis prisipažino, kad 2012 metais jie buvo kai ką sumanę, bet to nepadarė, nes kovos su terorizmu pareigūnai tuo metu įvykdė kai kurių areštų, – J.Rischas, kuris yra Senato žvalgybos specialiojo komiteto narys, sakė televizijai CNN. – Ir dėl to jie prarado ūpą.“

To sąmokslo pobūdis ir taikinys kol kas dar neaiškus, pridūrė senatorius.

Į islamą atsivertusio E.Marquezo namuose krata buvo atlikta praeitą savaitgalį, o tas vyras šiuo metu gydomas psichiatrijos klinikoje. Jokie kaltinimai jam kol kas nepareikšti; tikėtina, kad jam bus pasiūlyta susitarti dėl bendradarbiavimo.

E.Marquezas ir S.Farookas apie dešimtmetį gyveno vienas šalia kito Kalifornijos miestelyje Riversaide, rašo dienraštis „The New York Times“.

Pasak šio leidinio, juos taip pat siejo giminystė per santuoką: E.Marquezas pernai vedė Mariyą Chernykh, S.Farooko svainę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda