Du Švedijos piliečiai už terorizmą gavo griežčiausią bausmę

Du 32 ir 30 metų vyrai buvo apkaltinti dalyvavimu egzekucijose. 

Du Švedijos piliečiai už terorizmą gavo griežčiausią bausmę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Du Švedijos piliečiai už terorizmą gavo griežčiausią bausmę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 2:06 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:18 PM

Du 32 ir 30 metų vyrai buvo apkaltinti dalyvavimu egzekucijose. 

Per paiešką vieno įtariamojo name policija rado USB atmintinę su įvykdytų egzekucijų įrašais. Teisme prokurorės rodytame įraše užfiksuota, kaip kaukėti vyrai stovi aplink tris ant kelių klūpančius asmenis su už nugaros surištomis rankomis. Dviem aukoms perrėžiamos gerklės. Vienam vyriškiui galva nupjaunama ir iškeliama parodyti. Tuo metu jų pagrobėjai, tarp kurių buvo ir du prokurorės identifikuoti švedai, džiūgauja dėl įvykdytų egzekucijų. 

Teisme buvo įrodinėjama, esą kadangi žudynėmis ir vaizdo įrašu buvo ketinama rimtai įbauginti Sirijos gyventojus, dviejų vyrų veiksmai turėtų būti laikomi teroristiniu nusikaltimu. 

„Jie nelaikė peilio, tačiau, kita vertus, jie labai daug prisidėjo“, – bylos nagrinėjimo metu nurodė prokurorė Agneta Hildning Kvarnstriom (Agnetha Hildning Qvarnstrom). 

Teismas neįvardijo organizacijos, kurioje kovojo du vyrai, tačiau pateikė įrodymų, liudijančių, kad švedai palaikė režimą, pagrįstą Šariato teise ir kalifato įkūrimu. 

Vyriškiai teigė esantys nekalti ir tvirtino, kad tarp egzekucijose dalyvavusių kaukėtų vyrų jų nebuvo. Švedijos naujienų agentūra TT pranešė, kad švedai skųs teismo sprendimą. 

Švedijos saugumo policijos duomenimis, apie 280 švedų nuo 2012 metų prisijungė prie teroristinių organizacijų Sirijoje ar Irake. Iš jų maždaug 115 sugrįžo į Švediją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.