Prancūzija teigia, kad IS skverbiasi į Libijos gilumą

„Islamo valstybė“ (IS),

Prancūzija teigia, kad IS skverbiasi į Libijos gilumą.<br>AP asociatyvi nuotr.
Prancūzija teigia, kad IS skverbiasi į Libijos gilumą.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2015, 11:42 AM, atnaujinta Sep 29, 2017, 1:07 PM

„Islamistų yra Sirte (Libijos šiaurėje), jie veikia 250 kilometrų ilgio Libijos pakrantės ruože, bet jau pradeda skverbtis ir į šalies gilumą, kad galėtų naudotis naftos gręžiniais ir jos atsargomis“, – sakė ministras radijo stočiai RTL.

Vos per dvejus metus IS užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijas ir paskelbė kalifatą su savo valdžia, ekonomika ir armija. IS lyderiai tiesiogiai vadovauja kovotojams Irake ir Sirijoje, bet silpniau kontroliuoja įvairias su ja susijusias užsienio grupuotes. Iki 2015 metų vidurio daugiau kaip 30 džihadistų grupių Egipte, Alžyre, Nigerijoje, Jemene, Afganistane, Libijoje ir kitose šalyse paskelbė priklausančios „Islamo valstybei“ arba ją remiančios.

Sekmadienį Vakarų diplomatai paragino konflikto Libijoje dalyvius paskelbti paliaubas ir sudaryti nacionalinės vienybės vyriausybę, kad išgelbėtų šalį nuo tolesnės suirutės ir IS puolimo. Nuo to laiko, kai 2011 metais per ginkluotą konfliktą buvo nuverstas ir nužudytas Libijos vadovas Muammaras Gaddafi, šioje šalyje nesiliauja krizė. Dėl nesutarimų Libijoje atsirado dvivaldystė: per visuotinius rinkimus išrinktas parlamentas posėdžiauja Tobruke, o proislamiškas Visuotinis nacionalinis kongresas – Tripolyje. Daugelio šalies rajonų centrinė valdžia apskritai nekontroliuoja, ir juose vis labiau įsigali „Islamo valstybė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.