ES lyderiai susitarė įkurti naujas sienų apsaugos pajėgas

Europos Sąjungos lyderiai

Europos šalių vadovai turi apie ką diskutuoti.<br>AP nuotr.
Europos šalių vadovai turi apie ką diskutuoti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Dec 18, 2015, 8:08 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 5:50 PM

Lyderiai taip pat paragino ES ambasadorius pasirūpinti, kad būtų skubiai surinkta 3 mlrd. eurų suma, pažadėta skirti padėti pabėgėliams Turkijoje mainais į tos šalies pagalbą stabdant atvykėlių srautą.

Po virtinės šiemet surengtų nepaprastųjų viršūnių susitikimų lyderiai pripažino per lėtai rengę bendrą strategiją, kaip turėtų būti sprendžiama didžiausia Europoje pabėgėlių krizė nuo Antrojo pasaulinio karo.

„Įgyvendinimas nepakankamas ir turi būti paspartintas“, – lyderiai nutarė savo išvadose apie migraciją, priimtas per jų paskutinį susitikimą Briuselyje šiais metais.

Jie diskutavo apie antradienį pristatytus planus įkurti naujas sienų ir pakrančių apsaugos pajėgas, kurios prireikus galėtų įsikišti netgi tais atvejais, kai susijusi šalis to neprašo.

Nauja agentūra turėtų greitojo reagavimo pajėgas, kurias sudarytų 1,5 tūkst. pasieniečių. Ji turėtų „teisę įsikišti“ Europos Sąjungos šalyse, kurių ištekliai būtų per menki krizei sustabdyti arba pripažinti nepajėgiais apsaugoti ES išorinės sienos ruožą, už kurį atsakinga ta valstybė.

Šiemet į Europą atvyko jau apie 1 mln. migrantų ir pabėgėlių, daugiausiai iš Sirijos, o nepakankamai veiksminga išorės sienų kontrolė kursto nuogąstavimus, kad gali žlugti ES branginama Šengeno laisvo judėjimo sistema, jeigu šalys atkurs vidinių sienų kontrolę, siekdamos pažaboti žmonių antplūdį.

„Taryba turėtų priimti poziciją dėl Europos sienų ir pakrančių sargybos per Nyderlandų pirmininkavimą“, sakoma paskelbtose viršūnių susitikimo išvadose.

Nyderlandai nuo sausio 1-osios perims iš Liuksemburgo pirmininkavimą Europos Sąjungai, kuris tęsis iki birželio 30-osios.

Vienas ES šaltinis pripažino, kad kai kurios Bendrijos narės vis dar nėra linkusios pritarti planui, pagal kurį turėtų perduoti Briuselio biurokratams dalį savo suverenumo.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) šią savaitę sakė, kad nauja agentūra galėtų perimti nacionalinių sienų kontrolę tik „išskirtiniais atvejais“, kai Bendrijos šalys neįstengia suvaldyti padėties.

Šis visų ES šalių lyderių susitikimas Briuselyje buvo surengtas po to, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir 10 kitų Bendrijos narių lyderiai lapkričio 29 dieną susitiko su Turkijos premjeru Achmetu Davutohlu tartis dėl bendradarbiavimo sprendžiant migrantų krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.