Taisyklių kaina: ieškomiausias teroristas galėjo būti sulaikytas

Belgija pripažino, kad ieškomiausiu Europoje bėgliu laikomas teroro išpuolių Paryžiuje dalyvis Salehas Abdeslamas galėjo būti sulaikytas. Bet sutrukdė skrupulingas įstatymų laikymasis.

Belgijos policiją varžo įstatymai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Belgijos policiją varžo įstatymai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 18, 2015, 7:12 AM, atnaujinta Sep 28, 2017, 6:06 PM

Paaiškėjo, kad Briuselio pareigūnai turėjo informacijos, kad S.Abdeslamas, praėjus vos dviem paroms po kruvinų teroro atakų Paryžiuje, slėpėsi viename Briuselio name.

Bet pareigūnai jo negalėjo iš ten iškrapštyti dėl draudimo rengti policijos reidus privačiuose belgų namuose naktį – tarp 21 val. vakaro ir 5 val. ryto.

Šalies teisingumo ministras Koenas Geensas pripažino, kad dėl šio nuo 1969 metų galiojančio reikalavimo teisėsaugos pareigūnų rankos buvo surištos.

„Policijos pareigūnai norėjo surengti reidą name, kuriame, kaip įtariama, galėjo slėptis S.Abdeslamas, tačiau negalėjo nieko daryti iki 5 val., kai jau buvo per vėlu“, – Belgijos televizijai VTM pripažino ministras.

Patys teisėsaugos pareigūnai pripažino, kad namas džihadizmo židiniu vadinamame Molenbeko rajone nebuvo tinkamai aptvertas.

„Turėjome labai daug priežasčių manyti, kad S.Abdeslamas buvo pasislėpęs name tą naktį, bet ryte per reidą jo jau neradome“, – tvirtino federalinės prokuratūros atstovas Ericas van der Sijptas.

Policija Belgijoje taip gerbia gyventojų privatumą, kad netgi ir vėliau vykdytiems reidams, kurių metu Briuselyje buvo įvestas aukščiausias teroro grėsmės lygis, išimtis nebuvo padaryta.

E.van der Sijpto teigimu, policija tąkart savo operaciją turėjo pradėti 20.45 val.

Mat po 21 val. į žmonių namus pareigūnai gali patekti tik pakviesti gyventojų arba tada, kai pastaruosius liudininkai tiesiogiai užfiksuoja darant nusikaltimą.

Deja, tai buvo tik viena iš daugelio praleistų progų sugauti įtariamą teroristą.

Kitą rytą po 130 žmonių gyvybę nusinešusių išpuolių Paryžiuje S.Abdeslamas buvo sustabdytas automobilyje pakeliui link Belgijos sienos, bet vėliau paleistas.

Po reido, kurio metu nepavyko sučiupti S.Abdeslamo, Belgijos premjeras Charles’is Michelis pasiūlė priimti įstatymo pataisą – ji leistų policijai bet kuriuo paros metu įsiveržti į namus, kuriuose slepiasi terorizmu arba ginklų laikymu įtariami asmenys.

Tačiau parlamentas šio klausimo nesiims iki sausio pabaigos, o ir dalis deputatų jau reiškia susirūpinimą dėl žmonių teisės į privatumą. („The New York Times“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.