Musulmonams uždrausta švęsti Kalėdas

Nors

Už draudimo nešvęsti Kalėdų nepaisymą gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Už draudimo nešvęsti Kalėdų nepaisymą gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 5:45 PM

Visagalis sultonas Hassanalas Bolkiah, vienas turtingiausių žmonių šalyje, praėjusiais metais paskelbė apie perėjimą prie šariato teisės, kuri numato griežtas bausmes, tarp jų ir užmėtymą akmenimis arba galūnių nukirtimą.

Naftos turtingo sultonato religiniai lyderiai šį mėnesį perspėjo, kad Kalėdų šventės draudimo laikymasis bus griežtai kontroliuojamas, baiminantis, kad šventės neišvestų musulmonų iš kelio.

„Naudojimas tokių religinių simbolių kaip kryžiai, žvakučių degimas, kalėdinių eglučių puošimas, religinių giesmių giedojimas, kalėdinių sveikinimų siuntimas... prieštarauja musulmoniškam tikėjimui“, – sakoma imamato pamoksle, kurį spausdina vietos spauda.

Už šio draudimo nepaisymą gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Pernai vyriausybė perspėjo, kad musulmonai pažeis įstatymą, jeigu dėvės „kepures ar drabužius, primenančius Kalėdų Senelio kostiumą“.

Nors krikščionims švęsti neuždrausta, bet jiems nurodyta nedaryti to „be saiko ir atvirai“.

Verslo įmonės perspėtos atsisakyti kalėdinių dekoracijų, o pareigūnai atlieka patikrinimus visoje sostinėje. Tarp Vakarų turistų populiarūs viešbučiai, kurie anksčiau varžydavosi žibančių lempučių kiekiu ir kalėdinių eglučių dydžiu, šiemet priversti atsisakyti šventinių dekoracijų.

„Man šiemet bus liūdniausios Kalėdos“, – sakė emigrantas iš Malaizijos, nenorėjęs skelbti savo pavardės, nes bijo galimo valdžios pareigūnų atsako.

„Visa tai tik dėl to, ko nori sultonas. 2013 metais mačiau daug musulmonų, kurie gerai leido laiką kartu su krikščionimis jų namuose rengiamuose vakarėliuose. Viskas buvo normalu ir gerai“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.