Italiją šokiravo gimdyvių mirčių protrūkis

Italijos sveikatos apsaugos ministrė

Italija yra saugiausių gimdyvėms šalių dešimtuke.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Italija yra saugiausių gimdyvėms šalių dešimtuke.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-03 20:17, atnaujinta 2017-06-12 00:18

Šios mirtys sukrėtė Italiją, kur gimdyvių mirtingumas yra vienas mažiausių pasaulyje.

Nors visi šie atvejai, regis, turi paaiškinamas priežastis, jų koncentracija šiuo švenčių laikotarpiu iškėlė klausimų dėl to, ar ligoninių darbuotojų komplektacija galėjo būti veiksnys ir ar vyresnės nėščiosios yra pakankamai stebimos siekiant nustatyti galimus pavojaus ženklus.

Naujųjų metų išvakarėse Brešoje šalies šiaurėje mirė 29 metų Giovanna Lazzari, kuri jau turėjo du vaikus ir kuri buvo aštuntą mėnesį nėščia. Ji mirė kitą dieną po to, kai atvyko į tos ligoninės priimamąjį su aukšta temperatūra ir gastroenterito simptomais, sakė jos partneris Roberto Coppini.

Jos būklei blogėjant gydytojai bandė skubiai atlikti cezario pjūvį, tačiau negalėjo išgelbėti nei motinos, nei vaisiaus.

„Per kelias valandas netekau kūdikio ir neprilygstamos mamos. Kas nors turi man pasakyti, kas įvyko“, – žurnalistams sakė R.Coppini.

„Naktį Giovanna atsiuntė man SMS žinutę, kurioje man pasakė, kad jai labai skauda, bet gydytojai nekreipia į ją jokio dėmesio. Sausio 1-ąją jai būtų suėję 30. Ji buvo jauna ir sveika“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministrė Beatrice Lorenzin išsiuntė ekspertų komandą aiškintis, kas nutiko toje Brešos klinikoje ir trimis iš kiek anksčiau įvykusių keturių kitų mirties atvejų.

„Prioritetas yra identifikuoti bet kokias klaidas ir užkirsti kelią kitoms tragedijoms“, – sakė B.Lorenzin.

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad tragediją Brešoje sukėlė placentos atsiskyrimas nuo gimdos sienelės.

Dviem kitais atvejais gimė negyvi kūdikiai, o jų motinoms, kurių amžius buvo 35 ir 39 metai, gimdymo metu sustojo širdis, sakoma pranešimuose.

Kalėdų dieną mirė 34 metų Anna Massignan, aštuntą mėnesį nėščia gydytoja iš Lonigo netoli Vičencos, kuri pargriuvo namuose ir kuriai buvo skubiai atliktas cezario pjūvis. Jos sūnus gimė gyvas, bet po kelių valandų mirė.

Incidentas, dėl kurio tyrimas nevykdomas, įvyko Fodžoje Pietų Italijoje. Savo namuose staiga mirė 23 metų moteris, kuri netrukus turėjo gimdyti. Gydytojai jau po jos mirties sugebėjo atlikti cezario pjūvį ir išgelbėti jos dukrą.

Pasaulio banko duomenimis, Italijoje nuo 2004 metų 100-ui tūkst. gimdymų tekdavo vidutiniškai keturios gimdyvių mirtys. Italija yra saugiausių gimdyvėms šalių dešimtuke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.