JAV fermeriai provokuoja valdžią

Atokioje Oregono valstijos dykumoje ėmė kunkuliuoti priešiškumo JAV federalinei valdžiai katilas. Čia susirinkę ginkluoti protestuotojai reikalauja paleisti už žolės deginimą sulaikytus vietos ūkininkus.

Įpykę dėl kalėjimo bausmės ūkininkams, ginkluoti aktyvistai Oregone užėmė Malūro nacionalinio gamtos rezervato administracijos būstinę.<br>AP nuotr.
Įpykę dėl kalėjimo bausmės ūkininkams, ginkluoti aktyvistai Oregone užėmė Malūro nacionalinio gamtos rezervato administracijos būstinę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 5, 2016, 7:51 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 10:19 PM

Neramumai JAV Oregono valstijoje itin suaktyvėjo praėjusios savaitės pabaigoje. Įpykę ir apsiginklavę vietos rančų savininkai užėmė Malūro nacionalinio gamtos rezervato būstinę.

Protestuotojai reikalauja paleisti tėvą ir sūnų – 73 metų Dwightą Hammondą ir 46-erių Steveną Hammondą. Fermeriai sulaikyti už žolės deginimą federalinėse žemėse.

Prieš trejus metus šie du ūkininkai buvo nuteisti ir įkalinti. Sūnus už grotų sėdėjo metus, o tėvas – tris mėnesius.

Tačiau neseniai teismas nutarė, kad jų bausmė buvo per trumpa, ir planuoja kiekvienam padegėjui skirti po ketverius papildomus metus kalėjimo.

Toks sprendimas įsiutino kraštutinių dešiniųjų grupių atstovus, kurie visiškai nepripažįsta federalinės valdžios autoriteto ir mano, kad „žmonės yra išnaudojami vietos politikų“.

Pagrindiniai savaitgalio protestų rengėjai yra vienos šeimos atstovai – trys broliai Bundy. Jų tėvas Clivenas Bundy jau anksčiau kivirčijosi su valstijos valdžia dėl gyvulių ganymo teisių.

Broliai Bundy tvirtina, kad sulaikyti ūkininkai elgėsi taip, kaip buvo būtina.

2001 m. ir 2006 m. jie degino žolę aplinkinėse valstybinėse žemėse, kad sustabdytų piktžolių plitimą į savo laukus ir apsaugotų savo žemes nuo gaisrų.

40-metis Ammonas Bundy ir jo du broliai dar gruodį paragino prisijungti bendraminčius rančų savininkus ir pradėti ginkluotus protestus prieš, jų manymu, neteisėtą valdžios žingsnį.

Visi šie žmonės mano, kad valdžia pernelyg kišasi į jų gyvenimą. Jie dažnai nešiojasi ginklus ir save vadina ginkluotos civilių grupuotės kovotojais.

A.Bundy daugybei tokių amerikiečių išsiuntė protestuoti raginančius elektroninius laiškus ir paviešino vaizdo įrašą socialiniame tinkle „Facebook“.

„Dabar ne metas pasitraukti. Dabar metas susirinkti į Harnio apygardą“, – įraše ragino A.Bundy, o po juo buvo prierašas: „Visi patriotai, laikas kilti, o ne trauktis! Mums reikia jūsų pagalbos! Ateikite pasiruošę!“

Ir bendraminčiai atėjo. Šeštadienį su bendražygiais užėmęs rezervato administracijos būstinę, A.Bundy žadėjo čia pasilikti neribotą laiką.

„Mes rengiamės čia būti metų metus. Tikrai, – tvirtino A.Bundy. – Tai ne koks nors neapgalvotas sprendimas. Būsime čia, kiek reikės.“

A.Bundy teigia, jog protestuotojai bus patenkinti tik tada, kai „žmonės vėl galės naudotis savo žeme ir ištekliais be baimės, kaip laisvi vyrai ir moterys“.

Vis dėlto Harnio apygardos šerifas Dave’as Wardas teigė, kad protestuotojai slepia tikruosius savo tikslus.

„Jie tikina remiantys vietos rančų savininkus, o iš tiesų nori nuversti apygardos ir federalinę valdžią bei įkvėpti judėjimus visoje JAV“, – tvirtino šerifas ir įspėjo žmones nesiartinti prie užimto pastato, kol Oregono valstijos valdžia ir į pagalbą atskubėjęs Federalinis tyrimų biuras sprendžia, ką daryti.

Ten apsistoję protestuotojai ginkluoti, tačiau jie patys tikina nesirengiantys naudoti jėgos.

„Mes neplanuojame imtis jėgos, bet jeigu jėga bus panaudota prieš mus, mes ginsimės“, – tikino A.Bundy.

Bene labiausiai būgštauja vietos gyventojai. Jiems ginkluoti protestuotojai nekelia pasitikėjimo.

„Man nepatinka ginkluotų civilių grupuočių metodai, – sakė vietos gyventoja Monica. – Jie jau surengė savo kampaniją. Dabar jiems metas sugrįžti namo. Žmonėms jie kelia baimę.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.