„Islamo valstybė“ gaivina raketas ir gali taikytis į lėktuvus

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IV) pastaraisiais mėnesiais prarado nemažai teritorijos tiek Sirijoje, tiek Irake. Bet ekstremistai, regis, ruošia naują ginklą – iš numirusių prikeltas raketas „žemė-oras“. Jungtinės Karalystės televizija „Sky News“ vakar pranešė gavusi vaizdo įrašą, iš kurio galima suprasti, kad IV gaivina tokias raketas, galinčias numušti civilinius ir karinius lėktuvus.

Yra įrodymų, kad IS galimai kuria „žemė-oras“ klasės raketas<br>AP nuotr.
Yra įrodymų, kad IS galimai kuria „žemė-oras“ klasės raketas<br>AP nuotr.
Yra įrodymų, kad IS galimai kuria „žemė-oras“ klasės raketas<br>AP nuotr.
Yra įrodymų, kad IS galimai kuria „žemė-oras“ klasės raketas<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 9:43 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 7:53 PM

„Sky News“ duomenimis, džihadistų pasamdyti specialistai Sirijos mieste Rakoje, kuris dabar yra tapęs pagrindine IV tvirtove, pagamino savadarbių šiluminių akumuliatorių, kurie reikalingi raketų su šiluminėmis nusitaikymo galvutėmis kovinėms dalims.

Esą iš įrašo galima spręsti, kad ekstremistai gali parengti naudojimui tūkstančius raketų, kurios Vakarų šalyse jau buvo nurašytos kaip pasenusios. O tokių raketų visame pasaulyje – daugybė.

Sukilėliai iš Laisvosios Sirijos armijos neseniai sulaikė IV instruktorių, su vaizdo medžiaga keliavusį į Turkiją. 8 valandų trukmės neredaguoti įraši iš džihadistų „ginklų laboratorijos“ Rakoje buvo perduoti „Sky News“.

Buvęs Karališkųjų oro pajėgų vadovas seras Michaelas Graydonas neslepia nerimo. Jo teigimu, džihadistai tikrai gali taikytis į keleivinius lainerius.

„Žvalgybai šie įrašai yra tikra aukso kasykla. Bet mano dėmesį atkreipė galimybė, kad džihadistai gali gauti senų raketų „žemė-oras“ ir į jas įtaisyti šiluminių akumuliatorių. Tai kelia didelį nerimą. Žinoma, tame regione pilna tokių senų raketų“, – kalbėjo M.Graydonas.

„Šių raketų nebūtinai panaudosi Irake ar Sirijoje, bet žvelgiant toliau, į Europą, turime kalbėti apie grėsmę civiliniams orlaiviams, – pridūrė buvęs kariškis. – Tokioms raketoms lėktuvas, kylantis ar besileidžiantis Hitrou, Getviko ar Stanstedo oro uoste, kur nors Amerikoje, Rusijoje būtų patogus taikinys.

Raketa užfiksuotų orlaivio variklių skleidžiamą šilumą, „užrakintų“ taikinį ir greičiausiai į jį pataikytų“.

Buvęs JAV gynybos vicesekretorius Paulas Wolfowitzas sutiko: „Deja, tokių senų, nuo peties paleidžiamų priešlėktuvinių raketų yra labai daug. Dėl to gali būti problemų“.

Kiti ekspertai atkreipia dėmesį, jog faktas, kad IV įstengė sukurti šiluminį akumuliatorių, rodo, kad šiuos darbus aukštos kvalifikacijos specialistai. Analitikai anksčiau galimybę, kad teroro grupuotės sugebėtų tai pasiekti, laikė beveik neįmanoma.

Iš įrašų galima suprasti, kad IV instruktoriai darbui su raketomis ir sprogmenimis ruošia „studentus“ ne tik iš Sirijos ar Irako, bet ir iš Sudano, Somalio, Tuniso, Egipto, Pakistano. Viename klipe matyti ir rusiškai kalbantis vyras.

„Jie medžiagą kaupė ir bandė išgabenti į Europą, kad vietiniai džihadistai galėtų patys susikonstruoti sprogmenų“, – „Sky News“ teigė vienas į Turkiją pabėgęs buvęs IV kovotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.