Ar tikrai sugriežtinti ginklų įstatymai sumažins smurtą JAV?

Vakar Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Barackas Obama su ašaromis akyse paskelbė apie savo vienašališką sprendimą sugriežtinti ginklų pirkimo įstatymus. Šiuo potvarkiu prezidentas siekia sustabdyti kasmet 33 tūkstančius amerikiečius pražudančią „smurto ginklais epidemiją“. Tiesa, ekspertai nemano, kad šis prezidento įsakymas iškart kažką pakeis, rašo „Vice News“.

Tai jau ne pirmas kartas, kai B.Obama bando sugriežtinti ginklų kontrolę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Tai jau ne pirmas kartas, kai B.Obama bando sugriežtinti ginklų kontrolę.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
73 procentai palaiko B.Obamos sprendimą vienašališkai sugriežtinti ginklų pirkimo įstatymus.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
73 procentai palaiko B.Obamos sprendimą vienašališkai sugriežtinti ginklų pirkimo įstatymus.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Vis dėlto prezidento įsakymas nesustabdys valstybės nekontroliuojamų ginklų mainų, mat įstatymą apeiti nesunku – vis dar užtenka pasakyti, jog keitimasis ginklais nėra verslas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Vis dėlto prezidento įsakymas nesustabdys valstybės nekontroliuojamų ginklų mainų, mat įstatymą apeiti nesunku – vis dar užtenka pasakyti, jog keitimasis ginklais nėra verslas.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 6, 2016, 9:31 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:32 PM

Problema skaldo JAV pilietinę visuomenę

B.Obamos sprendimas jau susilaukė palaikymo iš prieš ginklus nusiteikusių organizacijų atstovų.

Tiesa, jį itin kritikavo Kongresą kontroliuojanti Respublikonų partija.

Respublikonai mano, kad šis vienašališkas sprendimas pažeidžia tiek ginklų savininkų konstitucines teises, tiek JAV demokratinius pagrindus, mat prezidentas priėmė šį įstatymą be parlamento palaikymo.

Tiesa, daug kas mano, jog šių potvarkių negana.

„Jis padarė tai, ką galėjo padaryti. Vis dėlto tiek vietinė savivalda, tiek federalinė valdžia turėtų dar labiau pasistengti, kad sumažintų ginklų sukeliamą smurtą“,- teigė Liza Avore, buvusio Niujorko mero Michaelo Bloombergo įkurtos už griežtesnius prekybos ginklais įstatymus kovojančios organizacijos „Everytown for Gun Safety“ vadovė.

Įstatymus nesunku apeiti

Šiuo metu ginklus JAV gal pardavinėti tiek pardavėjai, kuriuos kontroliuoja JAV alkoholio, tabako, ginklų bei sprogmenų departamentas, tiek žmonės, kurie ginklus pardavinėja „laisvalaikiu“ ir nėra prižiūrimi.

Pastarieji išvengia kontrolės, mat valstybės įstatymai galioja tik tiems, kuriems prekyba ginklais „yra verslas“.

Žmogus, pardavinėjantis ginklus „laisvalaikiu“, neprivalo informuoti valdžios apie savo veiklą. Jis taip taip pat neprivalo prašyti valdžios patikrinti pirkėjus.

Taigi ginklus tiek nusipirkti, tiek parduoti, gali praktiškai bet kas.

Dėl to atsirado įstatymų niša, dėl kurios vyksta stambaus mąsto vyriausybės nekontroliuojama prekyba ginklais.

B.Obamos įsakas įvairiapusis

B.Obama tikisi tai pakeisti. Jis nori, kad kiekvienas žmogus, pardavinėjantis ginklus, privalėtų apie tai pranešti valdžiai. Ir nesvarbu, ar tai tik vienkartinis ginklo pardavimas „blusų“ turguje, ar tai nuolatos ginklais internetu prekiaujantis asmuo.

JAV prezidentas labiausiai tikisi apriboti ginklų prekybą internetu. Dauguma „garsiausių“ šaudynių JAV įvyko naudojantis internetu pirktais ginklais.

Pavyzdžiui 2012 metais įvykusios šaudynės Kolorado valstijoje, kai žuvo 12 žmonių, ginklus legaliai įsigijo iš tokių internetinių puslapių, kaip bulkammo.com.

B.Obamos įsakymu taip pat bus padidintas finansavimas saugesnių ginklų kūrimui, priimta daugiau valstybės tarnautojų pagerinti ginklus perkančių žmonių patikros kokybei.

Taip pat bus siekiama populiarinti esamas galimybes padėti psichiškai sergantiems žmonėms. Šie žmonės dažnai atsiduria smurto epicentre.

Įstatymų nišos išliks

Vis dėlto prezidento įsakymas nesustabdys valstybės nekontroliuojamų ginklų mainų, mat įstatymą apeiti nesunku – vis dar užtenka pasakyti, jog keitimasis ginklais nėra verslas.

Šiuo būdu ginklų parduodama nedaug. Tiesa, didelė jų dalis atsiduria nusikaltimus vykdančių žmonių rankose.

Apie tai savo ataskaitoje rašė ir „Everytown for Gun Safety“. Pasak jų, per daug žmonių naudojasi įstatymų niša, leidžiančia jų prekybą pavadinti „nekomerciniais mainais“.

„Kai kurie valstybės nekontroliuojami ginklų pardavėjai naudojasi šia įstatymų niša bei parduoda dešimtis ar, netgi, šimtus ginklų kasmet. Ginklai patenka į visuomenę apeinant visas taisykles.

Jie pardavinėja ginklus žmonėms, kurie būna visiškai nepatikrinti. Vėliau tie ginklai keliauja iš valstijos į valstiją, kol galiausiai būna naudojami didžiuosiuose miestuose prieš policiją“, – rašė už ginklų kontrolę pasisakanti organizacija.

Įsakui bus priešinamasi

Tai jau ne pirmas kartas, kai B.Obama bando sugriežtinti ginklų kontrolę.

Dar 2013 metais, po Konektikuto valstijoje įvykusių žudynių, JAV prezidentas bandė sugriežtinti prekybos ginklais įstatymus. Tuomet tai padaryti sutrukdė respublikonų kontroliuojamas Kongresas.

Dėl vakar pristatyto įsako džiūgauti taip pat per anksti. Pasak JAV Konstitucijos, įstatymus priima Kongresas, o ne prezidentas. Dėl to jau dabar aišku, kad šį įsaką bus bandoma atšaukti JAV Aukščiausiame Teisme.

Visuomenei ši problema aktuali

Tiesa, B.Obamos pasirinkimas kalbėti apie ginklus būtent dabar gali būti ir politinis sprendimas.

Juo nukreipiamas dėmesys nuo kitų problemų, apie kurias JAV prezidentas tiesiog nenori užsiimti paskutiniais savo kadencijos metais.

Kai kalbama apie ginklus, nekalbama apie teroristinę organizaciją „Islamo valstybė“, o tai JAV prezidentui naudinga.

Didžioji dalis JAV gyventojų taip pat palaiko ginklų įstatymų sugriežtinimą. Pagal paskutines apklausas, net 89 procentai amerikiečių (kaip ir 87 procentai Respublikonų partijos rėmėjų) palaiko absoliučiai visų ginklų pirkėjų biografijų patikrinimus prieš jiems perkant ginklus.

73 procentai palaiko B.Obamos sprendimą vienašališkai sugriežtinti ginklų pirkimo įstatymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.