Mafiozas išprievartavo 100 merginų

Metų pabaigoje Lenkijos žiniasklaida rinko įsimintiniausius praėjusių 12 mėnesių įvykius. Kriminalinių nusikaltimų skiltyje šalį vienu labiausiai pribloškusių įvykių pripažinta 100 merginų išprievartavimo istorija, rašo „Lietuvos rytas“.

Sopoto narkotikų prekeivių mafijos užsakymą vykdęs 37 metų Krystianas W. mieste išprievartavo ne mažiau nei šimtą nepilnamečių mergaičių.
Sopoto narkotikų prekeivių mafijos užsakymą vykdęs 37 metų Krystianas W. mieste išprievartavo ne mažiau nei šimtą nepilnamečių mergaičių.
Išprievartauta 14-metė Anaida nusižudė šokdama po lekiančiu traukiniu.
Išprievartauta 14-metė Anaida nusižudė šokdama po lekiančiu traukiniu.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas, Specialiai „Lietuvos rytas“, Varšuva

Jan 7, 2016, 6:42 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 6:14 PM

Šiuos nusikaltimus įvykdė vienas asmuo – įtakingo verslininko asmeninis vairuotojas, kaip manoma, su vietos narkotikų prekeivių mafija ir viešnamių savininkais susijęs 37 metų Krystianas W.

Krysteko slapyvardžiu prisistatinėjęs vyriškis paaugles viliodavo žadėdamas joms pelningą darbą arba siūlydamas nemokamus kvietimus į garsiausias Sopoto diskotekas ir koncertus.

Gina garsiausi advokatai

Nusikaltėlis nepilnametes merginas kalbindavo feisbuke, prekybos centruose, tiesiog gatvėje. O tas, kurios susiviliodavo pasivažinėti ištaigingu automobiliu arba paplaukioti jūroje jachta, išprievartaudavo oraliniu būdu.

Negana to, tokius aktus Krystekas slapta nufilmuodavo. O tada pagrasindavo parodyti įrašą paauglių bendraklasiams, tėvams, išplatinti internete.

Nenuostabu, kad taip šantažuojamos merginos nesiskųsdavo nei policijai, nei tėvams.

Dalis paauglių po išprievartavimo užsisklęsdavo ir niekur nebeišeidavo iš namų, o dalį Krystekui šantažuojant netgi pavyko įtraukti į prostitucijos verslą.

Tokios aukos būdavo siunčiamos aptarnauti kelių Sopoto diskotekų, restoranų ir viešbučių turtingų klientų.

Byla būtent todėl ir įdomi. Kai tik paaiškėjo Krysteko nusikaltimų mastas, oficialų bedarbį ėmė ginti keli garsiausi ir brangiausi Sopoto advokatai.

Jie teismuose net pradėjo reikalauti, kad žiniasklaidai būtų uždrausta skelbti informaciją apie bylą, nes rašiniai apie prievartavimus esą kenkia Sopoto diskotekų ir restoranų įvaizdžiui.

Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ spėjimu, Krysteko bylą siekia numarinti paaugles seksualiai išnaudoję įtakingi miestiečiai, susimokę su Sopoto narkotikų prekeivių gaujomis.

Narkomafija nepilnamečių prostitučių paslaugas neva buvo susiejusi su brangiausio narkotiko – heroino – platinimu, o nepilnametės klientams buvo siūlomos kaip savotiška premija.

Policija į skundus nereagavo

Skandalą paviešinusi „Gazeta Wyborcza“ teigia, kad paaugles prievartavęs ir į prostitucijos verslą jas įtraukęs Krystekas galėjo būti seniai susektas, bet Sopoto teisėsaugininkai rodė neregėtą abejingumą.

Paaiškėjo, kad kelios išnaudotos merginos jau prieš keletą metų kreipėsi į policiją, tačiau pareigūnai bylų nekėlė ir tenkinosi įžūliu Krysteko paaiškinimu, jog paauglės jam atsidavė savo noru.

Dienraštis spėja, kad Krysteką gina jo bosai, turintys įtakingų užtarėjų teisėsaugos sistemoje. Be to, jau nustatyta, kad daugybė vietos policininkų neteisėtai pelnosi dirbdami apsaugininkais Sopoto diskotekose ir naktiniuose klubuose.

Tad gali būti, kad pareigūnai ilgai žinojo apie nepilnametes prostitutes, tačiau veiksmų nesiėmė, nes buvo suinteresuoti papildomu darbu, negana to, galbūt buvo gavę viršininkų nurodymą nesikišti.

Mafiozai – kultūros namuose

„Gazeta Wyborcza“ spėjimu, narkotikų ir prostitucijos tinklas Sopote ir Gdanske veikė prisidengdamas kultūra. Garsiausių vietos diskotekų – „Tropikų sala“, „Kiaulių įlanka“, „Dream Club“, „The Roof“ – savininkai yra privačių kultūros namų „Meno įlanka“ šeimininkai brolis ir sesuo Turczynskiai.

Krystekas ir buvo jų vairuotojas, be to, su Turczynskiais kartu valdė vieną bendrovę.

Turczynskiai buvo sudarę sutartį su Sopoto merija dėl oficialių miesto šventinių renginių ir koncertų organizavimo.

Tai jiems padėjo užmegzti naudingus ryšius su miesto teisėsaugos vadovais, politikais, kultūros ir sporto įžymybėmis.

Sopotas Lenkijoje turi panašų įvaizdį kaip Palanga Lietuvoje – tai pagrindinė poilsiautojų traukos vieta vasarą. Nors Lenkijoje yra daugybė pajūrio kurortų, nė vienas jų neprilygsta Sopotui nei pagal istorines tradicijas, nei pagal pramogų skaičių.

Miesto diskotekos ir naktiniai klubai klesti visus metus, nes prie kurorto šliejasi dideli Gdansko ir Gdynės miestai. Kai kurie Turczinskių įkurti klubai yra tapę visos Lenkijos turtuolių traukos centrais.

O populiarumą esą turėjo užtikrinti ne tiktai gera kultūrinė programa, bet ir laisvai platinami narkotikai bei galimybė klubuose nuomojamuose poilsio kambariuose pasilinksminti su paauglėmis prostitutėmis.

Sukilo paauglės motina

Paviešinti Krysteko nusikaltimus ryžosi vienos nusižudžiusios jo aukos motina Joana Skiba. Keturiolikmetė moters dukra Anaida po išprievartavimo nusižudė šokdama po lekiančio traukinio ratais.

Mergaitė nepaliko jokio atsisveikinimo laiško, tačiau per jos laidotuves motina iš vienos Anaidos draugės sužinojo, kad dukra prieš mirtį jai SMS žinute pranešė, jog neseniai buvo išprievartauta. Pasidarbavo būtent Krystekas.

J.Skiba iškart nuvyko į policiją, bet kai pasiaiškinti iškviestas Krystekas viską paneigė, teisėsaugininkai atsisakė kelti bylą.

Tada Anaidos motina nusprendė feisbuke aprašyti dukters tragediją ir kreipėsi į Sopoto bei Gdansko paaugles, kad jos suteiktų jai informacijos apie Krysteką.

Atsiliepė keliasdešimt merginų. Kai kurios jų prisipažino, kad irgi tapo Krysteko aukomis. Kelios merginos taip pat atskleidė, kad buvo šantažuojamos vaizdo įrašais ir prieš savo valią buvo paverstos prostitutėmis.

Kai net surinkus šią informaciją Sopoto policija atsisakė pradėti tyrimą, J.Skiba kreipėsi pagalbos į žiniasklaidą. Pareigūnai Krysteką areštavo tik tada, kai aferą paviešino televizija TVN ir dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Areštas greičiausiai apsaugojo Krysteką nuo susidorojimo, mat Anaidos tėvo armėno tautiečiai buvo paskelbę lenkui mirties nuosprendį ir tykojo prievartautojo.

Karštakošis Anaidos tėvas po dukros laidotuvių peiliu subadė vieną Sopoto gyventoją, kurį klaidingai įtarė esant Krysteku.

Vyriškis liko gyvas, bet dabar yra neįgalus.

Suimtam Anaidos tėvui nemokamą teisinę pagalbą netikėtai ėmė siūlyti Turczynskių samdyti advokatai. Spėjama, tam, kad per Anaidos motiną sužinotų, kurios merginos liudija prieš Krysteką, ir galėtų prikalbinti jas pakeisti parodymus.

Tiesa, iš kelių šimtų Krysteko išprievartautų ir vaizdo įrašuose įamžintų merginų pareiškimus policijai ryžosi rašyti vos kelios. Jei jos atsiims pareiškimus, byla gali būti nutraukta.

To siekia ne tik Sopoto diskotekas valdantys Turczynskiai, bet ir įtakingi jų bičiuliai bei iš narkotikų ir prostitucijos verslo klestintys miestiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.