Surogatines motinas pavadino nusikaltėlėmis

Verdant karštiems debatams dėl didesnių teisių homoseksualų poroms, Italijos vidaus reikalų ministras neištvėrė. Jis siūlo surogatinę motinystę pavadinti „seksualiniu nusikaltimu“.

A.Alfano mano, kad surogatines motinas samdytų vaikų norinčios homoseksualų poros.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Alfano mano, kad surogatines motinas samdytų vaikų norinčios homoseksualų poros.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 8, 2016, 4:07 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 2:58 PM

„Mes norime, kad „gimdos nuoma“ būtų paskelbta visų pripažįstamu nusikaltimu. Ir tai būtų baudžiama kalėjimu. Taip, kaip įvykdžius seksualinį nusikaltimą“, – pareiškė Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano.

Surogatinė motinystė – kūdikio išnešiojimas ir pagimdymas atsisakant į jį motinystės teisių – Italijoje ir taip nelegali. Už tai baudžiama piniginėmis baudomis arba iki dvejų metų kalėjimo.

Tačiau egzistuoja teisinių spragų: poros, kurios pasinaudoja surogatinių motinų pagalba užsienyje, grįžusios į Italiją nėra baudžiamos.

Bet apie surogatinę motinystę A.Alfano prabilo galvodamas ne vien apie įstatymų laikymąsi. Jis taip priešinasi premjero Matteo Renzi iniciatyvai užtikrinti teisę sukurti šeimą tos pačios lyties asmenų poroms.

O tokie ministro pareiškimai rodo, kokios aršios diskusijos vyksta Italijoje šaliai rengiantis suteikti gėjų ir lesbiečių poroms daugiau teisių.

Premjeras M.Renzi kartu su bendražygiais siekia įtvirtinti civilinės partnerystės statusą ir leisti homoseksualų poroms įsivaikinti kūdikius.

Tuo metu A.Alfano tam prieštarauja ir mano, kad leidimas tos pačios lyties asmenų poroms įsivaikinti atvers kelią „gimdų nuomai“.

„Leisdami įsivaikinti rizikuojame šalyje sukurti gimdas nuomai – labiausiai atstumiantį, patį nelegaliausią prekybos būdą, kokį tik galėjo sukurti žmogus, – piktinosi ministras. – Tą dieną, kai Italija priims įstatymą, leidžiantį homoseksualų poroms įsivaikinti, mes imsime rinkti parašus referendumui. O aš pasirašysiu pirmas.“

A.Alfano priklauso centro dešiniųjų partijai „Laisvės tauta“. Jis pritaria partnerystės įstatymui, tačiau, kaip ir dauguma Italijos konservatorių, pasisako prieš įvaikinimo teisių suteikimą homoseksualų poroms.

Tos pačios lyties asmenų poros įsivaikina užsienyje, o joms grįžus į Italiją vaiko globa priskiriama tik vienam tėvų.

Tai apsunkina kasdienį tokių porų gyvenimą. Pavyzdžiui, paimti vaiką iš mokyklos ar priimti sprendimus dėl jo sveikatos priežiūros gali tik teisėtas globėjas.

M.Renzi pasiūlytas partnerystės ir leidimo įsivaikinti įstatymas tokius šių porų vargus palengvintų, tačiau pirmiausia turės sutikti Italijos Parlamento nariai.

Griebtis tokių priemonių Italiją taip pat spaudžia Europos žmogaus teisių teismas, kuris praėjusiais metais pripažino, kad Roma pažeidžia tos pačios lyties porų teises, nesuteikdama jiems teisinės apsaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.